FANTASTIČNE MASKE OD NEOBIČNIH SASTOJAKA KOJE MOŽETE I SAMI NAPRAVITI

Pred nama je prava ekspanzija bjuti saveta i proizvoda, spa tretmana koji imaju uvrnute sastojke ali deluju. U letnjim danima je veoma važno čuvati kožu lica kako od isušenja, tako i od štetnih UV zraka. Opekotine, suva koža, crvenilo, pa čak i akne od prekomernog znoja i lošeg održavanja hidratacije su problemi s kojima se svakodnevno suočavamo u toplim i sunčanim danima.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI

Dok se hrana iz kuhinje uveliko koristi za pravljenje maski za lice, stručnjaci su danas otišli korak dalje koristeći veoma neobične sastojke, poput piva, vina ili acai bobica recimo. Po mišljenju većine dermatologa upravo ovi, nešto egzotičniji sastojci će biti daleko delotvorniji od sastojaka koje smo obično koristili iz kuhinje, ali i dalje dovoljno nežni prema osetljivoj koži. Pred vama su maske koje lako možete napraviti sami i koje će vam odlično služiti i pomoći kako u rešavanju pomenutih problema tako i u njihovoj prevenciji.

Maska od acai bobica za zatezanje lica
Potrebno vam je: 2/3 šolje šećera, 2 kašičice acai bobica u prahu ili ¼ šolje celih bobica, 10 svežih borovnica, malina, kupina ili mix i 1 kašika maslinovog ulja.
Kako deluje: Bobice su bogate polifenolom, tip antioksidanata koji pored toga što se koriste kao borci protiv bora imaju i još jednu moć, mogu da pomognu kod zatezanja kože i minimiziraju bore. Masne kiseline koje se nalaze u bobicama bore se i protiv hiperpigmentacije. Šećer i maslinovo ulje formiraju blagi piling, koji takođe pomaže u otklanjanju nečistoća.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI2

Kako upotrebiti masku: Izgnječite bobice zajedno sa bobičastim voćem, lagano dodajte šećer i ulje. Pripremljenu smesu umasirajte na lice. Ostavite da deluje oko 5 minuta, a zatim masku isperite toplom vodom.

Maska od vina protiv bora

Potrebno vam je: ¼ šolje vina, ¼ šolje kaolin gline (možete je naći u prodavnicama zdrave hrane), 2 kašike ulja od lana i 1 kašika zobenog brašna.
Kako deluje: Snažan je antioksidant, pomaže kod popravljanja štete nastale prevelikim izlaganjem suncu koje može dovesti do bora i opuštanja kože, a glina izvlači nečistoće.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI3
Kako upotrebiti masku: Pomešajte sve sastojke, nanesite je zatim na lice, vrat, dekolte. Isperite toplom vodom nakon 10 minuta.

Hidrirajuća maska od jagoda

Potrebno vam je: 10 svežih jagoda, ¼ šolje polena, 3 kašike meda, 1 kašika maslinovog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.
Kako deluje: Jagode nisu samo bogate vitaminom C, već sadrže i alfa hidroksi kiseline koje deluju poput pilinga. Tekstura polena i meda pomaže u održavanju vlažnosti kože, maslinovo ulje je hidrira, dok je lavanda čista aromaterapija.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI4
Kako upotrebiti masku: Pomešajte sve sastojke, nanesite smesu na lice izbegavajući područje oko očiju. Ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Maska od piva za blistavu kožu

Potrebno vam je: jedno belance, ½ šolje piva i 2 kašičice svežeg soka od limuna.
Kako deluje: Pivo je umirujuće sredstvo. Ono sadrži B vitamine, hmelj, saharid i kvasac koji pomažu u izbacivanju mrtvih ćelija i daju blistavost koži. Kada se pomeša sa belancem, kvasac u pivu stvara masku koja hidrira i poboljšava elastičnost kože. Vitamin C iz limuna otklanja smeđe pege.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI5
Kako upotrebiti masku: Kombinujte belance sa sokom i pivom. Namažite na lice, sačekajte 10 minuta i na kraju isperite toplom vodom.

Održavanje kože sa spirulina maskom

Potrebno vam je: ½ kašičice spiruline u prahu, 1 banana i 1 kašičica svežeg soka od limuna.
Kako deluje: Spirulina ima antibakterijska svojstva, pomaže u održavanju pora čistim i održava čvrstinu kože, plus ima više antioksidanata nego borovnica, što znači da je efikasna i u ublažavanju efekata oštećenja kože od sunca i smanjuje pojavu finih linija i bora. Banana vraća vlagu koži, a limun joj daje blistavost.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI6
Kako upotrebiti masku: Prvo pomešati spirulinu i bananu, a zatim dodati sok od limuna. Nanesite smesu na lice i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Masku skinite toplom vodom.

Maska od školjki

Potrebno vam je: 2 školjke
Kako deluje: Školjke su sjajni provodnici hladnoće i mogu da je podnesu duže vreme.

FANTASTICNE-MASKE-OD-NEOBICNIH-SASTOJAKA-KOJE-MOZETE-I-SAMI-NAPRAVITI7
Kako upotrebiti masku: Utopite školjke u led na 15 do 20 minuta. Ukloniti led, staviti prst u unutrašnjost rashlađene školjke i natrljati na lice. Ovo najpre probajte ujutru i videćete kako nadutost nestaje.

Share