Eko saveti

Često, male stvari i promena uobičajene rutine mogu da naprave veliku razliku. Možda nismo u stanju da utičemo, kao pojedinci, na sve veće naftne mrlje u okeanima, možda naše delovanje neće napraviti neku vidljivu razliku na globalnom nivou ali menjanje naših navika i lični primer mogu biti odličan masovni podstrekač promene.

Stoga, najbolje je krenuti od svog „dvorišta“.

Vaš dom je mesto gde vi određujete pravila i donosite odluke.
Nije lako promeniti svakodnevnu rutinu, potrebno je malo odricanja i privikavanja, ali kada to pregurate bićete zadovoljni svojim napretkom.

Za početak, kupite nekoliko kanti za smeće i počnite da razvrstavate svoj otpad. Možete kupiti kante različitih boja ili na jednobojne kante postaviti nalepnice sa vrstom otpada.

Raspitajte se da li u vašem mestu ili delu grada u kom živite, potoji organizovano recikliranje. U većini mesta postoje različite akcije u koje se možete uključiti.

U Beogradu znam da postoje specijalne kante za odvajanje otpada ali na ograničenom broju lokacija, ali umeato da se pravdamo lošom infrastrukturom i nebrigom države raspitajte se detaljnije u vašoj mesnoj zajednici ili kućnom savetu.

eko saveti

Na sajtu gradske čistoće ( govorim za Beograd, ukoliko neko od čitalaca ima infromacije za druga mesta neka napiše u komentaru na sajtu) postoji mapa sa reciklažnim ostrvima gde možete baciti svoje razvrstano smeće.

Takođe, postoji još jedna akcija koja se takođe sprovodi u beogradskim opštinama (nažalost nisam obaveštena za ostale gradove). Akcija se zove „eko kesa za čistiji grad“. Započela je pre 3 godine na opštini Savski Venac ali se nakon dobrog odziva građana proširila i na ostale gradske opštine.
Za učestvovanje u ovaj akciji možete se jednostavno prijaviti pozivom na info telefon 011 33 14 019 i biće vam poslate odgovarajuće kese, a vi ćete za uzvrat moći da ostvarite 20 % popusta na račun za usluge odvoženja smeća.

Takođe, prikupljajte potrošene baterije umesto da ih jednostavno bacite u kantu. Kada nakupite više komada možete ih ubaciti u za to predviđene posude koje su postavljene na različitim mestima u gradu, recimo DM drogerije u Beogradu.

Elektronski otpad je takođe sve veći faktor zagađenja životne sredine. Postoje firme koje dolaze na kućnu adresu i odnose elektronski otpad u zamenu za novac. Jedna od firmi koja se bavi otkupom elektronskog otpada se nalazi na internet stranici setreciklaza.rs gde možete videti cenovnik za svaki uređaj i dogovoriti otkup.

Gasite svetla ukoliko se trenutno ne nalazite u toj prostoriji. Svaki potrošeni vat se računa. Osim što ćete uštedeti na računu za struju pozitivno utičete i na životnu sredinu. Takođe, isključite aparate koje trenutno ne koristite iz struje jer i signalna lampica crpi određenu energiju.

Koristite neke stvari i po više puta. Ako imate plastične kese iz prodavnice pokušajte da ih upotrebite više puta, staklene teglice i flaše se mogu korititi za čuvanje zimnice ili u nekom kreativnom uradi sam projektu. Možete ih ofarbati bojom u spreju i napraviti dekorativne držače sveća, vazne ili posude za odlaganje nakita ili lakova za nokte. Ideja je mnogo a od vaše kreativnosti zavisi za šta ćete ih upotrebiti.

Prilikom tuširanja suzdržite se od vruće vode. Osim što je loša za vaše kapilare i krvne sudove, povećava vaš račun za struju i utrošak energije.

Prilikom čišćenja kuće koristite ekološke proizvode, sodu bikarbonu i limun umesto veoma toksičnih hemikalija.

Share