Eko ili ego?

Ovog mjeseca vam donosimo jedan drugačiji, introspektivan način gledanja na ekološki održive načine življenja. On se bavi odnosima dvaju sila unutar svakog od nas: one koja se hrani kratkotrajnim užicima i one koja traži kvalitet na svim poljima života, koja je mnogo zahtjevnija, pa samim tim često i zapostavljena. U nastavku slijede neki od razloga zbog kojih vam preporučujemo da „zazelenite“ svoju svakodnevnicu. Oni samo potvrđuju da život u skladu s prirodom hrani ono najbolje u nama.

Eko-ili-ego

Većina tekstova o ekologiji na koje naiđete sugerisaće vam da je glavni razlog zbog kojeg bi trebalo da pređete na „eco-friendly“ način života davanje doprinosa dobrobiti planete i svih njenih stanovnika. I iako je to istina, zapazili smo da ovakav pristup temi kod mnogih stvara (pogrešan) utisak da treba da žrtvuju sopstvenu lagodnost zarad nekog drugog, čime su sami na gubitku. Zato smo se odlučili za drugi pristup temi: polazimo od nas. Ako bolje pogledate, shvatićete da je upravo usklađivanje sopstvenih obrazaca ponašanja sa ekološki preporučljivim življenjem ono što dovodi do osjećaja povezanosti sa zajednicom, jačanja optimizma i samopouzdanja, kao i eliminisanja svega suvišnog – i spolja i iznutra.

Kada smo postali takvi egoisti?

Čovjek nije oduvijek gledao na prirodu isključivo kao na resurs za eksploataciju. Uvjerenje o ljudskoj nadmoći u odnosu na prirodu javlja se u 16. vijeku, s jačanjem snage naučne misli, a njenim utemeljivačem smatra se filozof Frensis Bekon. Bekon je vjerovao da priroda nije sila kojoj dugujemo život, već obilje resursa koji su naši za prisvojiti. Kako je ovo stanovište dobijalo na značaju, počele su se mijenjati ljudske predstave o određenim prirodnim pojmovima. Tako, na primjer, ideja izvora kao života biva zamijenjena uvjerenjem da je izvor isto što i bogatstvo sirovinama. Ova promjena dala je vjetar u leđa ranim kolonijalnim pohodima. Danas, vjekovima kasnije, kompletan konzumeristički sistem u kojem živimo oslanja se baš na to: konstantnu potrošnju svega što nam je dostupno.

Zašto je to pogrešno?

Naše potrebe rastu iz dana u dan, ali ne i zadovoljstvo životom. Povećavaju se samo količina otpada koji proizvodimo, temperatura Zemlje, bogatstvo bogatih i siromaštvo siromašnih. Postaje sve jasnije da je naš odnos prema okolini onaj koji je pogrešan, te da njegovom promjenom možemo pokrenuti talas napretka u društvu. Predstava čovjeka kao vrste na vrhu piramide mora biti smijenjena slikom čovjeka kao karike u krugu unutar kojeg su sva bića ravnopravna. Ovo stanovište, koje mnogi smatraju prevaziđenim, zapravo je jedino ispravno iz više razloga. Ljudska bića imaju visoko razvijenu svijest, koja ujedno sa sobom donosi i viši stepen odgovornosti, jer je baš nama data privilegija da biramo smjer u kojem će se kretati razvoj planete. Postaćemo mnogo bolji u vršenju te dužnosti ukoliko ponovo usvojimo gledište da smo i mi dio cijele priče, a to je osnovni postulat ekološkog načina življenja. Ono je slično proljećnom čišćenju, koje je karakteristično za ovo doba godine: odbacujemo sve teško i nepotrebno i okrećemo se rastu. U nastavku teksta vam izdvajamo vodeća polja na kojima ćete osjetiti promjene na bolje ukoliko se odvažite na ono što se popularno naziva „svjesnim“ životnim stilom (engl. „conscious lifestyle“).

Prednosti „zelenog“ življenja

*Bolje ste raspoloženi

Neke od ključnih odlika zdravog života ujedno podstiču vašu rasterećenost i dobro raspoloženje. Provođenje više vremena u prirodi i na suncu, istrajnost u pridržavanju usvojenih principa, kvalitetnije teme za razgovor sa bliskim ljudima, koncentrisanje na trenutak i iskustvo, a ne na predmete i površne stvari – sve to ujedno eliminiše stresne prilike iz vašeg života i čini vas zadovoljnijim sobom. Svaki slobodan trenutak željećete da popunite stvarima koje vas čine srećnima. To može da uključuje sve: od malenih stvari poput sađenja začinskog bilja u staklenim teglama, do promjene posla i bavljenja nečim što istinski volite.

*Postajete „imuni“ na reklame.

Minimalistički pokret dobio je na snazi u posljednje vrijeme, pa je internet preplavljen tekstovima tipa „Kako da sa 10 odjevnih komada napravite 30 modnih kombinacija“, ili „Kako da spakujete sve što vam treba za mjesec dana putovanja u samo jedan ranac“, i sl. Kvantitet postaje nebitan, pa možete da priuštite sebi komade od kvalitetnih materijala koji će trajati godinama. Nema više dana kada ne znate šta da obučete, jer svi odjevni predmeti se lako međusobno kombinuju. Nema mozganja šta da promijenite u stanu, jer nema nereda ni nagomilanih predmeta. Novi telefon se kupuje kada postojeći zakaže, a ne kada izađe noviji model. Nije bitno
šta je u trendu od garderobe, šminke ili dekor komada, jer vaš dom, orman i neseser već zadovoljavaju vaše trenutne potrebe i prilagođeni su vašoj svakodnevnici. Apsolutno svaki element u priči odražava vaš karakter, što vam istovremeno eliminiše razlog za brigu o tome da li sve izgleda kako treba – već znate da je odgovor potvrdan.

*Štedite novac.

Ova se stavka nadovezuje na prethodnu. Činjenica da u garderoberu imate mali broj vanvremenskih komada, u neseseru kvalitetnu šminku koja funkcioniše u svim prilikama, te da što je moguće više proizvoda pravite sami, na duže staze, vam čuva budžet. To znači da ćete kroz nekoliko mjeseci biti u mogućnosti da investirate u stvari za koje osjećate da će doprinijeti vašem zdravlju i sreći. To može biti putovanje, nova knjiga, zdravija hrana (koja je, nažalost, uvijek skuplja od nezdrave), solarni paneli, električni automobil, članarina za kurs koji već dugo želite da upišete, češći odlasci u bioskop, pozorište, operu… Opcija je bezbroj! Kada stavite kvalitet na prvo mjesto, postaje lako razlučiti šta je želja, a šta potreba, pa samim tim postaje jasnije gdje vrijedi uložiti novac.

Eko-ili-ego2

*Imate više slobodnog vremena.

Kada eliminišete višak namještaja, stare papire, nenošenu garderobu, sezonske kataloge, šminku kojoj je istekao rok i igračke koje su vaša djeca prerasla, shvatite da ste istovremeno smanjili gomilu za pranje i površinu za čišćenje. To vam na mjesečnom nivou pruža još nekoliko sati za stvari koje volite. Dodajte tome sve vrijeme koje nećete provesti čitajući tekstove o poznatima ili na rasprodajama i odjednom vaš raspored može da ugosti novi hobi, putovanje ili češće druženje sa voljenim osobama.

*Osrednjost i površnost prestaju da budu prihvatljivi.

Odstranjivanjem viškova iz svog života stvarate prostor za fokusiranje na sopstvene vrijednosti. Zapitajte se šta vam je zapravo bitno? Čemu ste već dugo željeli da se posvetite, a niste imali vremena ili društvo za tu aktivnost? Koje teme za razgovor sada djeluju previše površno ili u potpunosti nebitno? Vremenom ćete početi da uviđate da vas životi poznatih više ne zanimaju. Ni mediji koji su puniji reklama nego kvalitetnog sadržaja Odjednom ćete tražiti više i od svojih sagovornika. Šta oni misle o vezi između ishrane i globalnog zagrijavanja?

*Imate veću kontrolu nad svim stvarima koje utiču na kvalitet vašeg života.

Čitate etikete na prehrambenim proizvodima kako biste osigurali da nema vještačkih sastojaka, previše šećera ili soli. Provjeravate da li je garderoba od prirodnih materijala. Ukoliko niste u stanju da na tržištu nađete ono što vam je potrebno, ne ustručavate se da ga sami napravite. Istražujete koji su sastojci loši po vaše zdravlje i zašto. Raspitujete se o posljedicama koje bi planirana izgradnja nekog objekta u vašem okruženju mogla da ima po mještane. Nije vas strah da kažete „ne“. Ni da podignete glas protiv nečeg što je pogrešno. Naprotiv, crpite snagu iz činjenice da se pridržavate svojih zdravih principa u svim sferama života i to vas motiviše da nastavite dalje istim žarom.

Eko-ili-ego3

*Zdraviji ste.

Hranite se organskom hranom, voće i povrće kupujete na lokalnoj pijaci. Bavite se sportom, možda čak i meditirate. Njegujete se pravim sastojcima. Svaki sastanak sa dragim ljudima u stanju ste da proživite na najbolji mogući način jer se fokusirate baš na njih i na sadašnji trenutak. Boravak u prirodi dokazano služi kao dvosmjerni „ventil“ kroz koji se oslobađamo negativne energije, a crpimo pozitivnu. Sve su ovo ključne komponente zdravog života, u kojem vam svaki novi dan započinje s osmijehom.

*Prestaje da bude važno šta drugi misle.

Onog momenta kada odlučite da aktivno preuzmete odgovornost za sve sfere svog života, naići ćete na pregršt komentara tipa: „A šta će ti to?“, „Sve je to OK, ali nemoguće je u našem gradu/zemlji/regionu“, „Ali ne možeš ti tu ništa da promijeniš. Zašto da se uopšte mučiš?“, i nastaviti dalje uprkos njima. Vremenom, oni će postati samo šum u pozadini na koji nećete obraćati pažnju.

*Budi se radoznalost.

Počeli ste zdravo da se hranite i odjednom čitate sve što ima veze sa poljoprivredom i ekološkom održivošću. Pročitali ste koliko štete „brza moda“ nanosi planeti, pa istražujete koji su to mali lokalni brendovi koje vrijedi podržati. Svaka nova promjena vuče novu potrebu da se sazna koji je najbolji mogući izbor u datoj situaciji. Nije li to sjajan osjećaj? Odjednom nije bitna samo ekološka ili zdravstvena komponenta pomaganja planeti. Hvatate sebe kako tražite nove načine za doprinošenje društvu u cjelini. Više vas ne zanimaju samo inicijative koje imaju veze s prirodom, pa
pažljivije vršite odabir medija koje pratite. Priključujete se inicijativama za borbu protiv siromaštva, zaštitu ugroženih grupa stanovništva, borbu protiv korupcije… Što ste posvećeniji ispravnim upravljanjem svim karikama života, uočićete da će radoznalost u oblastima od važnosti samo da raste. Ne sputavajte je.

*Jača osjećaj povezanosti sa zajednicom.

Biće prilika u kojima nećete moći svoje ciljeve da ostvarite sami, već će vam trebati „pojačanje“. Sa komšijama ćete pokrenuti inicijativu za razmjenu predmeta koji vam više nijesu potrebni. Potražićete istomišljenike onlajn, u fejsbuk grupama ili na blogovima. Imaćete želju da budete edukator koji će drugima pojasniti sve prednosti minimalizma, zdrave ishrane, održivih metoda proizvodnje električne energije, razmjene dobara i usluga, i, što je najvažnije, zajedničkog djelovanja za opšte dobro.

*Život postaje kreativniji i opušteniji.

Iako preuzimanje pune odgovornosti za svoj život zvuči kao stresan posao, shvatićete da ste tek nakon što to učinite u stanju da se istinski opustite. Jer znate da ste na ispravnom putu. Jer crpite energiju iz zdravih navika. Jer sami stvarate svoje okruženje. Jer se ne opterećujete nevažnim stvarima. Jer kvalitetno provodite svaki minut. Jer ste okruženi divnim ljudima. Jer ste u stanju da sagledate cijelu sliku. Jer više niko ne može da vam nametne svoje interese kao javne. Jer živite život punim plućima. Vraćanje prirodi zapravo je vraćanje sebi.

Share