Čarobna šuma u Pančevu na festivalu Reconnect

U cilju osnaživanja lokalnih zajednica gde je u razvoju vetropark Vetrozelena, kompanija CWP organizuje prvi deo festivala Reconnect, pod nazivom „Čarobna Šuma“. Više od 120 mališana iz osnovnih škola u Dolovu i Banatskom Novom Selu su pozvani na druženje u Gradskoj šumi u Pančevu, u nedelju, 26. juna 2022 između 12 i 18 časova.

Program podrazumeva organizaciju obrazovnih radionica za decu osnovnih škola, među kojima su između ostalih šetnja šumskim stazama, radionice pravljenja predmeta od zemlje i sena, radionice o pticama, flori i fauni gradske šume.

Gradska šuma nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, a pristup je omogućen brodićima, s polaskom u grupama iz Pančeva. Ovogodišnja Čarobna Šuma ugostiće decu iz OŠ Žarko Zrenjanin iz Banatskog Novog Sela, i OŠ Aksentije Maksimović iz Dolova.

Radionice su organizovane u saradnji s Društvom za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, Centrom za zemljanu arhitekturu, Biološkim istraživačkim društvom Josif Pančić, Planinarsko ekološkim klubom SOKO i Kajak klubom Sportiko. Planirane aktivnosti prilagođene su uzrastu dece koja učestvuju, a uključuju šumski trek, potragu za blagom, kajak turu po Tamišu i šumsko kupanje. Među organizovanim radionicama spadaju teme učenja od prirode, prepoznavanje šumskih bića, pravljenja kućica od zemlje i prirodnih materijala, kao i mnoge druge.  

Briga o prirodi je jedan od ključnih stubova poslovanja kompanije CWP. Da bih ljudi više brinuli o prirodi, potrebno je da osnaže veze s njom, a za to je bitno da provode više vremena u prirodi. Želja CWP je da se kroz razne aktivnosti i radionice, najmlađe generacije, zajedno sa njihovim roditeljima i učiteljima, podsete na lepotu prirode i podstaknu na brigu o istoj.

U 2022. godini će se održati još dva segmenta festivala Reconnect, za podizanje svesti o ekologiji, očuvanju prirode i podršku Pančevu u zelenoj transformaciji. Datumi i aktivnosti biće objavljeni naknadno.

U saradnji sa partnerima, CWP trenutno radi na projektu najveće elektrane na svetu, Asian Renewable Energy Hub – hibridne centrale od vetroturbina i solarnih panela, koja će biti i najveći svetski centar za zeleni vodonik i zeleni amonijak.

Share