Budućnost održive dostave

Tokom prošle godine, zbog pandemije, e-trgovina i slanje paketa je naglo poraslo, navodeći logističke službe da se suoče sa nekim od svojih najuočljivijih problema. Jedan od njih je sigurno neekološka i neodrživa ambalaža u kojoj se pošiljke šalju. Kutije koje koristimo za slanje su vrlo jeftine (iako dokazano pouzdano rešenje), uglavnom se koriste jednom, brzo završavajući na deponijama širom sveta.

LivingPackets je startup iz Berlina, koji želi da postojeća situacija promeni njihovim izumom „The Box“. Reč je o pametnom, održivom pakovanju kojem se može ući u trag u bilo kom trenutku i koji se može ponovo koristiti za najmanje hiljadu isporuka. Kutija je dizajnirana da bude otporna i uključuje tragač, e-mastilo za dinamičko prikazivanje detalja isporuke paketa i unutrašnji mehanizam držača koji drži na mestu i štiti predmete različitih oblika. Zahvaljujući svojim pametnim funkcijama, kutija se može se pratiti konstantno, što krađu paketa čini problemom prošlosti.

Kutija nove generacije je, naravno, mnogo skuplja od klasične kartonske kutije, ali postaje potencijalno ekonomičniji izbor od kartonske alternative nakon nekoliko stotina korišćenja. Štaviše, LivingPackets ne planira da prodaje The Box pojedincima već ga želi da ponudi velikim lancima trgovine i kompanijama „kao uslugu“ sa konačnim ciljem izgradnje cirkularne ekonomije dostave.

Share