Alehandro Duran projektom Washed up skreće pažnju na razmere zagađenja

Washed Up je ekološka instalacija i foto projekat koji ima ideju da skrene pažnju da se od količine otpada koji svakodnevno ispliva na obalama Meksičkog dela Karipskog zaliva može napraviti postavka u duginim bojama. Ova dopadljiva postavka nosi snažnu poruku protiv konzumerizma ali i za povećanje svesnosti našeg uticaja na svet oko sebe.

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-10

Alehandro Duran (Alejandro Duran) je ovim projektom pokušao da ukaže na veliki problem za koji smo svi mi odgovorni. Prilikom sortiranja otpada koji je kasnije koristio za instalaciju, Alehandro je naišao na otpad iz gotovo 50 država sa svih 6 kontinenata. Otpad koji je voda donela na simboličan način priča priču koju smo svi već nas znali, a to je da u zagađenju učestvujemo svi mi bez izuzetka. On se posebno fokusirao na plastiku koja se putem ambalaže infiltrirala u potpunosti u prirodu.

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-8

Kako navodi autor, ove instalacije su ogledalo realnosti i sasvim objektivno i očekivano predviđanje za blisku budućnost ukoliko nešto ne preduzmemo. On ovim putem kritikuje ne samo nesavesno ponašanje pojedinaca koji su svojim ponašanjem i bacanjem smeća zagadili i zagađuju životnu sredinu već pre svega konzumerizam kao našu realnost i dobrovoljnu kolonizaciju. Potrošna roba lošeg kvaliteta i kupovina radi kupovine dovela je do društva i kulture u kojoj je sve potrošno i podložno zameni, a ono staro se odbacuje i gomila.

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-4

 

 

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-5

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-6

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-3

Alehandro-Duran-projektom-Wash-up-skrece-paznju-na-razmere-zagadjenja-2

Share