Adidas najavio sveobuhvatan prelazak na upotrebu reciklirane plastike

Brend Adidas već se istakao inovativnim pristupom korišćenja sekundarnih sirovina kao materijala za proizvodnju. U ponedeljak, 16. jula, gigant u proizvodnji sportske opreme najavio je novi ambiciozan cilj: da do 2024. godine za artikle od sintetičkih materijala koriste isključivo recikliranu plastiku. Ovim javno objavljenim zavetom Adidas ide dalje u ekologizaciji svog poslovanja nego što je to do sada učinio bilo koji drugi brend.

Ovo je posebno značajno u svetu sportske odeće, jer se predmeti poput sportskih topova, helanki i šuškavih trenerki najčešće prave od poliestera, sintetičke tkanine koja je lagana za nošenje, a brzo se suši, što je čini idealnim partnerom za naporne treninge i vežbanje na visokim temperaturama. Već naredne godine, kolekcije za proleće i leto 2019. sadržaće oko 41 odsto recikliranog poliestera.

Adidasova odluka da eliminiše takozvanu „devičansku” (engl. „virgin”) plastiku ne obuhvata samo sferu proizvodnje predmeta sa njihovim potpisom, već i samo poslovanje svih zaposlenih u kompanijinim predstavništvima širom sveta: kancelarijama, prodajnim objektima, skladištima i distributivnim centrima. Prema navodima Financial Times magazina, brend procenjuje da će, počevši od 2018, zahvaljujući ovoj promeni uštedeti oko 40 tona plastike godišnje. Takođe očekuju oštar porast u prodaji „Parley” patika, napravljenih od plastike prikupljene u priobalnim predelima, pre nego je dospela u svetski okean. Skok koji predviđaju bio bi sa milion pari patika, koliko je prodato u 2017. godini, na pet miliona do kraja tekuće godine.

Share