91. kritična masa: Biciklističke staze, ne parking mesta!

U subotu popodne beogradski biciklisti će vožnjom od Kalemegdana do Vukovog spomenika, posle mesec dana ponovo zahtevati da se ulicama na tom važnom pravcu izgrade ranije obećane trake za građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

Udruženje građana „Ulice za bicikliste” pozvalo je građane da masovno dođu na redovnu mesečnu vožnju, 91. „Kritičnu masu” koja će ovog puta biti dugačka 11 kilometara, mahom ulicama na tom pravcu koje će uskoro biti rekonstruisane iz temelja.

Evropska banka za obnovu i razvoj planira da Gradu Beogradu da kredit od 20 miliona evra za tu rekonstrukciju.

Uz poziv „Za dorćolski biciklistički koridor!”, udruženje podseća da je bilo najavljeno da bi idućeg meseca trebalo da počne rekonstrukcija ulica koje se nadovezuju jedna na drugu: Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Dvadesetsedmog marta i Kraljice Marije. Iako su gradske vlasti tvrdile da će tokom rekonstrukcije biti uvedene jednosmerne biciklističke staze sa obe strane tih ulica, od toga se odustalo uz tvrdnju da „nema mesta”, mada je prvobitan plan pokazivao da ga ima, ali novi razlog je da Grad hoće da se očuva što više od oko 500 parking-mesta na trotoarima.

Prvi cilj projekta koji finansira EBRD je unapređenje tramvajskih koloseka i elektro-mreže, davanje prednosti tramvaju uvođenjem naprednog signalnog sistema, a drugi je „rehabilitacija” i „širenje ulica radi boljeg i bezbednijeg protoka saobraćaja”.

Ipak, sa sastanaka predstavnika Udruženja i gradskih vlasti je proizašlo da je prioritet u stvari povećavanje prostora za saobraćaj automobila, uz očuvanje parking-mesta, te će automobili ubuduće legalno moći da idu čak i tramvajskim šinama, što obesmišljava prvi cilj projekta. Posledice tog poteza bi bile, ukazuje Udruženje gradjana „Ulice za bicikliste”: povećanje broja automobila koji koriste tu saobraćajnicu, smanjenje brzine tramvaja jer će šinama ići i automobili, te će se građani pre opredeljivati za automobil nego za javni prevoz što neizostavno dovodi do povećanja gužve, zagađenja, buke.

Udruženje građana „Ulice za bicikliste” ukazuje na neophodnost da u tim ulicama bude bezbedna biciklistička ruta koja bi povezala opštine Zvezdara i Palilula s Kalemegdanom, odnosno s početkom biciklističke staze uz Dunav i dalje uz Savu, i ka Novom Beogradu.

„Kritična masa” krenuće, kao i uvek, s Trga Republike u subotu, 27. oktobra, u 17 sati, a okupljanje je od 16.30 ispred TC „Staklenac”. Uz obezbeđenje saobraćajne policije, kolona biiklista će proći kroz Vasinu i Ulicu Tadeuša Košćuška, kroz Cara Dušana i dalje do Vukovog spomenika, zatim će Bulevarom Kralja Aleksandra do „Liona”, odakle će se spustiti na Ulicu Dimitrija Tucovića, Cvijićevom i Takovskom se vratiti u ulice Džordža Vašingtona i Dušanovu i vožnju završiti u dorćolskom parku kod garaže GSP i kafane „Gradska”.

Share