10 zapovesti korejske bjuti nege

Čuli ste za K-drame, K-pop i ali čuvenu K-beauty o kojoj poslednjih godina pričaju i oni koji se nikada nisu interesovali za kreme i kremice. Šta je toliko posebno u vezi sa ovim proizvodima? Osim toga što imaju veoma delotvorne hemijske formulacije i izvrstan kvalitet, korejski bjuti proizvodi se izdvajaju i svojim dizajnom, zabavnom i originalnom ambalažom koja će vas navesti da potrošite i poslednji dinar iz novčanika. Ne zaboravimo ni na prelepe žene iz Koreje čiji ten uvek izgleda besprekorno i kojima je gotovo nemoguće pogoditi broj godina, što je razlog više da se zainteresujemo za njihovu bjuti rutinu. Naravno da genetika ima velikog udela, ali verujemo da i nega koja je u Koreji postavljena na pijedestal i predstavlja način života, sigurno ima delimičnog udela. Koreanke i Koreanci ne počinju svoju negu s pojavom prvih bubuljica ili bora već praktično u detinjstvu. Iz želje da malo bolje upoznam ovu kulturu i razumem opsesiju Korejskom negom uhvatila sam se za knjigu „The little book of skin care“, autorke Šarlote Čo (Charlotte Cho) koja je jedna od najodgovornijih osoba za trenutnu ekspanziju interesovanja za Korean beauty. Šarlote je rođena i odrasla u Kaliforniji, a onda poslom odlazi u Seul kako bi radila u marketinškom odeljenju u Samsungu. S dolaskom u zemlju iz koje su njeni preci zaljubila se u potpunosti u korejske bjuti proizvode, korejski način negovanja i postala pasionirana u prenošenju svojih iskustava u nezi. Sa verenikom otvara onlajn šop Soko Glam putem koga sve zainteresovanijim ženama šalje bjuti proizvode iz SAD-a. Ostatak je istorija. Šarlote vam se u knjizi obraća tonom brižne prijateljice koja će vas provesti kroz osnove korejske nege i naučiti kako da uvedete promene u svoju bjuti rutinu. Ono u čemu je suštinska razlika između korejskog i zapadnjačkog pristupa nezi je svakako broj koraka u nezi koji žene u ovom i onom delu sveta imaju. Korejska nega podrazumeva čak 10 koraka, koji iako na prvi pogled deluju preterano, nakon što pročitate knjigu shvatićete da i te kako imaju smisla. Ili je to barem moj utisak.

1. Uljani skidač šminke

Skidanje šminke je korak koji ne smete propustiti ukoliko želite zdrav, svež i blistav ten. Koliko god da ste umorne od napornog dana potrudite se da ne zaboravite da skinete svu šminku i nečistoće detaljno pre nego što legnete na spavanje. Skidač šminke na bazi ulja pomoći će vam da se šminka razloži i ubrzaće proces skidanja vodootporne maskare ili mat karmina koji često prave problem prilikom skidanja. Kako predlaže Šarlote Čo, najbolje je da uljani skidač laganim kružnim pokretima umasirate u lice kako biste razložili šminku.

2. Skidač na vodenoj bazi

Nakon umivanja sledi još jedno umivanje. Da, dobro ste pročitali. Ova stavka ume da bude zbunjujuća ali ne praktikuju je samo Korejke, kako autorka navodi, ova rutina je preporučena od strane mnogih dermatologa širom sveta. Skidač na vodenoj bazi koji se razvija u penu nežno će odstraniti ostatke ulja iz prethodnog koraka i skinuti sve tragove šminke koji su možda ostali na vašem licu. Gel u dodiru sa mokrom kožom dobija prijatnu kremastu teksturu uz koju ćete uživati dok nežno masirate lice kružnim pokretima kako biste pokrenuli cirkulaciju.

3. Piling

Nakon dva umivanja sledi još jedno ribanje. Piling ima zadatak da ukloni tragove mrtve kože, začepljene pore, ali i da pomogne da se preparati koje ćete staviti u narednim koracima upiju bolje. Možete koristiti mehanički piling poput nekog sa zrncima šećera ili hemijski piling. Ovaj korak nećete primenjivati svakodnevno, već jednom ili dvaput nedeljno. Šarlote podseća da nikako ne zaboravite na usne, uradite temeljan piling usana kako biste otklonili višak kože i učinili ih glatkim i privlačnim.

4. Toner\tonik

Tonik je korak koji će vam verovatno delovati preterano nakon dva umivanja, međutim, uloga tonera je da hidrira kožu i pripremi je za negu. Korejke često koriste hranljive tonike koji u sebi sadrže sastojke koji nežno neguju kožu i hidriraju je.

5. Esencija

Ovaj korak je tipičan za korejsku bjuti rutinu. Nigde drugde u svetu ne postoje proizvodi sa kojima bisimo mogli da ih uporedimo. U suštini esencije su najsličnije serumu ali su od njega vodenastije strukture. Za žene u Koreji esencije su ključni korak u nezi, ali kako je gotovo nemoguće pronaći ove proizvode bilo kog ne-korejskog brenda, moraćete da obratite pažnju na njihove brendove koji se srećom, sve češće mogu naći u prodavnicama širom sveta, pa i u našoj zemlji. Ukoliko ne budete zadovoljne ponudom, uvek možete poručiti proizvode onlajn.

6. Tretman (ampule, serumi)

Naredni korak podrazumeva različito za svakoga. Bitno je da poznajete svoju kožu i njene potrebe pa u skladu sa tim odaberete da li vam je potreban serum, sredstvo protiv bubuljica, intenzivna nega u vidu ampula ili nešto drugo što je vašoj koži u datom trenutku potrebno. Važno je da pratite promene na vašoj koži i uskladite se sa njenim potrebama.

7. Maska za lice

U Koreji maske za lice se shvataju vrlo ozbiljno! I dok žene u ostatku sveta stavljaju masku najčešće jednom mesečno, u korejskoj nezi ovaj korak se podrazumeva dva puta nedeljno. Maske koje koriste su sheet maske (kod nas ne postoji pravi prevod, ali sigurno ste mogli da naiđete na njih u našim drogerijama). To su maske koje imaju proreze za oči i usta, natopljene su proizvodom i nakon što ste ih određeno vreme držale na licu ne treba da se umivate nego ostatak proizvoda samo nežno umasirate u kožu. Ovaj korak u nezi je za žene iz Koreje svojevrsna poslastica jer im ovaj ritual pruža priliku za meditaciju i relaksaciju dok čekaju da proizvod uradi svoj deo posla. Stavite masku na lice i meditirajte ili lezite dvadesetak minuta, obnovićete se i spolja i iznutra.

8. Krema za predeo oko očiju

Svi znamo koliko je koža u predelu oko očiju nežna i osetljiva, međutim Koreanke su brigu o ovom delu lica podigle na sasvim novi nivo. Serumi i kreme koje poseduju visok koncentrat hranljivih materija svakodnevno se nežno utapkavaju u predeo oko očiju nakon seruma. Budite veoma pažljive kako ne biste rastezale kožu.

9. Hidrirajuća krema

Ovaj korak vam je svakako poznat i već uveliko deo vaše nege. Kao što znate, bitno je da pronađete pravu kremu koja će vam prijati i hidrirati vašu kožu. Zabluda je da masnoj i mešovitoj koži nije potrebna hidratacija. Odaberite proizvod koji je na vodenoj bazi i koji će nežno, ali dubinski hidrirati vaše lice i dekolte. Ovaj korak je i završni korak koji nanosite na kraju dana,
zbog čega je poslednji proizvod koji koristite najgušće strukture. Po potrebi možete jednom nedeljno staviti intenzivniju noćnu kremu koja će biti dodatna poslastica za vašu kožu.

10. Krema sa zaštitnim faktorom

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom je korak koji se kod žena iz Koreje podrazumeva bez obzira na godišnje doba. Nakon što ustanete ujutru lice se umiva isključivo vodom (bez sapuna), a onda nanosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Korejke najčeće koriste tonirane kreme sa visokim zaštitnim faktorom kako bi ujednačile ten i zaštitile kožu od prevremenog starenja uzrokovanog izlaganjem sunčevim zracima. Korejske žene se gotovo nikada ne sunčaju, a vrlo često ih možete videti u letnjim mesecima kako se maskama štite od sunca. Njima je neshvatljivo zbog čega žene koje imaju prirodno belu put žele da je potamne!

Share