Dokumentarni film o Grejs Džouns na Beogradskom Irskom Festivalu

U okviru predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala (9-18. mart), biće prikazan dokumentarni film Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji uticaj na popularnu kulturu je nemerljiv.

Veća od života, divljai prelepa diva Grejs Džouns (Grace Jones) je jedinstvena pojava na sceni. U filmu je upoznajemo kao ljubavnicu, ćerku, majku i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija.

U filmu „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami) možemo videti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su „Slave To The Rhythm” ili „Pull Up To The Bumper”, kao i novije autobiografske numere „Williams’ Blood” i „Hurricane”. Ove lične pesme povezuju nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korene i priču o njenom traumatičnom detinjstvu. Njeni nastupi se tematski provlače kroz film, a „Love is the Drug“ izvedena u stilu arije nas dovodi do završnih i najdirljivijih scena. Ovo je Grejs koju ne poznajemo, neko ko nas podseća šta zaista znači biti živ.

Film „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ biće prikazan 13. i 17. marta u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Irske filmske nedelje predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala.

 

Share