Yelka – svet ilustracija za dete u nama koje ne želi da odraste

Za sve nas koji bojimo svoju stvarnost šarenim papirima, lepim fontovima, polka dot printovima, washi tape-ovima, ilustracijama koje su jednostavno „too cute to handle“ devojka pod pseudonimom Yelka nas uvodi u svoj svet mašte i ilustracija koji uspešno uspeva da pretoči u opipljivu formu pop-up čestitki, pozivnica i kutija za poklone. Na moje veliko zadovoljstvo, upoznajte talentovanu-na-više-frontova/kupila-me-svojim-čarobnim-svetom Jelenu Marković koja stoji iza ovog brenda

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste13

Tvoj dizajn, bilo da su u pitanju čestitke, posteri ili kalendari, neizostavno mami osmeh na lice. Zašto je u tvom radu toliko pristuna tema životinja i kako je došlo do projekta “Building a Zoo”?

Studiram grafički dizajn i jedna od omiljenih stvari kojima se bavim jesu ilustracije i dizajn pakovanja i publikacija. A životinjama sam okružena od rođenja. Smatram da je svaka vrsta životinja zanimljiva i posebna na svoj način. Tako sam i došla na ideju za projekat ‘’Building A Zoo’’. Ovaj projekat sadrži različite tipove “pop-up” čestitki, kalendara i postera kombinovanih sa ilustracijama životinja. Još uvek sam na početku sa celim projektom i za sad se Zoološki vrt sastoji od par mojih omiljneih životinja. Vremenom planiram da ovaj Zoološki vrt povećam tako da uz različite tipove čestitki i ostalih publikacija ponudim što različitije vrste životinja, od nekih neobičnih i retkih do životinja i ljubimaca iz naše okoline koje su nam dobro poznate.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste2

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste12

Približi nam malo kreativni put od ideje, preko ilustracije do opipljivog proizvoda u formi, na primer, čestitke. Koliko dugo tvoja prvobitna zamisao putuje od prve do poslednje etape?

Sve zavisi od početne ideje. Krećem od  skica na papiru. Trudim se da uradim što više crteža baziranih  na početnoj ideji. Kada osmislim zanimljivu ilsutraciju i rasklop onda crtež prebacim na digitalni format, sve pripremim, odštampam i onda sklopim. Uglavnom je potrebno par sati za realizaciju jedne čestitke.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste11

Vidno i uspešno eksperimentišeš sa raznim (papirnim) formama. Koje sve vrste čestitki se mogu naći u tvojoj ponudi?

Trudim se da istražim što više vrsta rasklopa i da ih onda primenim na svoje ideje. Vrste čestitki koje izrađujem se nazivaju interaktivne čestitke i imaju za cilj da animiraju i zabave osobu kojoj je  namenjena.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste9

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste8

Puno truda ulažeš i u samo pakovanje proizvoda, toliko da ono postaje produženi deo proizvoda. Na koji način se dopunjuju čestitka i njeno pakovanje? Koliko prostora za manevrisanje imaš u oba slučaja?

Gotov proizvod treba da bude kompletan tako da za svaku čestitku radim i kovertu i tag karticu na kojoj se može napisati za i od koga je čestitka. Naravno, glavni akcenat je na čestitki, ali isto tako i koverta i kartica treba da se uklope u celokupan koncept koji ta čestitka predstavlja. Takođe, osoba koja želi da naruči čestitku ima opciju da stavi lični tekst ili poruku umesto onog  koji je predložen na njoj, tako da ta čestitka postaje unikatna.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste4

Da li postoji razlika u izradi/dizajnu ilustracija i čestitki za decu i odrasle? Možda je nezahvalno ovo pitati, ali da li više uživaš i lakše ilustruješ dečije ideje ili specifične želje odraslih?

Nisam primetila veliku razliku kada treba da realizujem dečije ili ideje odraslih. Uglavnom je razlika u temi lil poruci čestitke ali su ideje podjednako kreativne, zanimljive i zahtevne.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste7

Sigurna sam da, kao i svi kreativni ljudi, inspiraciju ne nalaziš samo u vizuelnim stvarima. Kako pretačeš nadahnutost iz jednog stanja u drugo?

Inspiraciju nalazim u svemu oko sebe. Trudim se da oživim karaktere životinja koje crtam i inspiraciju za to uglavnom nalazim u ljudima i situacijama koje me okružuju. Nekada me može inspiristati zanimljiva rečenica iz knjige koju čitam, pesma omiljenog benda ili postupak drage osobe.  Zato  je ceo ovaj projekat i neki moj lični pečat koji predstavlja i deo mene i mog života.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste6

Koje još novine u dizajnu možemo očekivati iz tvoje male, srećne radionice?

Imam dosta ideja ali malo vremena da ih sve odjednom realizujem. Pored “Yelke” završavam diplomski rad i bavim se modnim dizajnom. Trudim se da vreme i energiju rasporedim za sve obaveze podjednako. Trenutno radim na seriji pozivnica za venčanja kao i dizajnu kutija za poklone koje će se uskoro naći na Yelkinoj stranici. Takođe, uskoro planiram da otvorim sajt i Etsy shop gde bi moji proizvodi bili pristupačniji i za strano tržiste.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste10

Sa svojim sestrama si pokrenula i modni brend “Reila”. U čemu se sve razlikuje dizajn Jelene koja voli i ilustruje životinje, i Jelene koja dizajnira odeću? U kojim tačkama se ta dva pristupa preklapaju?

Modni brend “Reila” smo sestre i ja pokrenule pre tri godine i bilo nam je zanimljivo kako kroz kolekcije i revije stičemo iskustvo i gradimo stil prepoznatljiv za našu modnu marku. Isto to želim da postignem i sa dizajnom čestitki. Trudim se da izgradim lični stil u crtanju i dizajniranju koji će biti prepoznatljiv za ‘’Yelku’’.

Yelka-svet-ilustracija-za-dete-u-nama-koje-ne-zeli-da-odraste3

Yelka na društvenim mrežama:

FacebookInstagramYou Tube

Share