Weleda inspiracija 2019 #BIRAMZELENO


Povezivanje sa prirodom i ekološka svest su u trendu, marketinški isplativi pravci, pa „greenwashing” cveta na sve strane.
Ne i u Weledi.
Osnovana 1921. na idejama antropozofske filozofije, Weleda je odmah osnovala i svoju biodinamičku farmu u kojoj se biljke gaje po principima strožijim od organskih. I to na početku prošlog veka, kada svet počinju da opčinjavaju tehnološko industrijske novotarije, holivudske zvezde diktiraju trendove koji su daleko od prirodnog izgleda, a o sastavu kozmetike ili narušavanju životne sredine niko ne razmišlja ozbiljno.
Ne i u Weledi.
Danas su trendovi promenjeni, shvatili smo kolika je cena nekontrolisane upotrebe sirovina i industrijskog razvoja po životnu sredinu. Povratak prirodi je trend. Svi oni koji su u trend „uskočili” tek od skora, imali bi šta da nauče od Welede koja već skoro 100 godina prirodu i njene ritmove osluškuje i od nje uči, biljnom i životinjskom svetu pristupa sa poštovanjem, čuva ugrožene biljne vrste, a partnere širom sveta podučava biodinamičkoj poljoprivredi.

WELEDA VRTOVI

Weledini vrtovi su jedinstven ekosistem koji sam sebi obezbeđuje biljne „pesticide”, a hranu novim biljkama od biljnog otpada u svom kompostu. Prostiru se na 20 hektara, dom su za 260 vrsta biljaka koje privlače brojne insekte. Najveći biodinamički vrt u Evropi ograđen je samo prirodnom živicom kroz koju životinje neometano prolaze. Na ovaj način je kultivisani vrt postao deo prirodnog okruženja. Weledini baštovani vrt neguju kao jedinstven organizam, brinu o odnosu biljaka i vrste zemljišta, čuvaju retke biljne vrste u staništima nalik na ona u prirodi, pa je jedna retka i gotovo izumrla vrsta paprati ovde našla utočište, zaštićena u senci od puzavica i negovanakapljičastim zalivanjem koje imitira vlagu kakvu prirodno dobija u šumi.

Weleda štedljivo koristi resurse poput vode i energije, nema klima uređaje u svojim poslovnim prostorijama, ona podiže standarde za prirodnu kozmetiku… i brine o svojim zaposlenima. Svaki put kada se rodi dete nekom od zaposlenih u kompaniji, na ulazu u Weleda vrtove zasadi se po jedno stablo breze. Danas je to prava mala šuma sa šaputavim, belim stablima različitog „uzrasta”. Weleda, zaista, može da inspiriše sve nas koji smo iskreno zgroženi, pa i zastrašeni masovnim i nekontrolisanim urušavanjem prirodnih resursa.

WELEDA KAO INSPIRACIJA

Tokom proleća 2016. godine Weleda je u Srbiji prvi put organizovala foto konkurs „Weleda inspiracija” pozivajući fotografe amatere da fotografijama prikažu svoj odnos prema prirodi i obelodane ga na svojim društvenim mrežama, pozivajući druge da inspiraciju potraže u prirodi. Najuspešnije fotografije štampane su u zidnom kalendaru Weleda Srbija. Odziv akcije pokazao je da inspiracija koju Weleda nudi ima potencijal, pa je konkurs narednih godina dobijao i nove teme. Tokom 2017. smo učili o svojstvima ključnih Weleda lekovitih biljaka (nar, iris, ruža, bafem, arnika, neven…) i ovekovečili ih na fotografijama učesnika konkursa. Prošle godine, kao inspiracija su odabrana deca, neko ko treba da preuzme našu brigu o planeti i živi u vremenima koje danas kreiramo.

Plezir želi posebno da vas pozove na učešće u konkursu ove godine jer je tema našim čitaocima posebno bliska: ekologija i održivost – ponovo dve oblasti u kojima Weleda može da nas inspiriše. A mi da svojim pričama inspirišemo druge!

#BIRAMZELENO

Weleda inspiracija 2019 se uklapa u Plezir eko korake, jer nas poziva da radnje koje preduzimamo u cilju smanjenja ekoloških otisaka u prirodi ovekovečimo na fotografijama. Tema je #BIRAMZELENO

Možda je to dan kada vozimo bicikl, idemo pešice ili naš odlučni izbor da što manje koristimo automobil.

Možda onaj trenutak kada kažete: „Hvala, ne treba kesa, imam ceger”.

Ili čaša koju nosite sa sobom u kafić da vam u nju sipaju „kafu za poneti”.

Stablo koje ste zasadili i negujete ga?

Čuvanje semena od retke sorte povrća ili cveća da ne nestanu sa lica zemlje?

Vlastiti mali kompost za organski otpad?

Na fotografijama može da se nađe i reciklaža u vašoj kući: šta sve koristite više puta i za različite namene? Ako želite da se uključite u konkurs Weleda Inspiracija 2019, jednostavno je. Napravite fotografiju koja oslikava vašu rutinu koja vodi ka manjem zagađenju i očuvanju prirode, postavite je na neku od vaših društvenih mreža (Facebook ili Instagram), i tagujte je sa #biramzeleno i #WeledaInspiracija2019. (Kompletni ulovi konkursa su na Weleda Srbija Facebook stranici)

Početkom zime, kada se Weleda Inspiracija 2019. završi, najuspešnije fotografije biće štampane u zidnom kalendaru Weleda Srbija za 2020. a njihovi autori biće nagrađeni paketima Weleda kozmetike za negu lica i tela za ceo mesec. Autor pobedničke fotografije dobija naslovnu stranicu kalendara i veliki paket Weleda nege za lice i telo za celu godinu. Pratite Facebook i Instagram stranicu, na njoj vas čekaju i Weleda pokloni tokom leta.

#WELEDAINSPIRACIJA2019
#WeledaInspiracija19
#biramzeleno

Share