Umetnost iza rеšetaka: izložba radova pacijenta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu

Izložba pod nazivom Umetnost iza rešetaka koja se otvara 20. novembra u 14 časova u Velikoj galeriji KC Grada prikazaće dela koja spadaju u Art brut odnosno Ousider art domene. Svakako se može reći da su radovi koji će biti predstavljeni i naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani i koji nisu deo profesionalne umetničke scene.

Umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet. Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih „marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.

Izložba pod nazivom „Umetnost iza rešetaka” predstaviće selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Pozivaju se svi zainteresovani da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20. novembar u 14h i trajaće do 25. novembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20h. Izložba je prodajnog karaktera.

Tim radnih terapeuta okupacione rehabilitacije: Dragana Mihaljev, Ljiljana Sarajlić Grković, Dobrila Lazić, Tanja Ostojić, Marija Trifunović, Dragana Kaličanin, Radmila Đokić, Dalibor Janjušević. Autorka projekta je Ljudmila Stratimirović

Share