Umetnošću protiv femicida

Turska umetnica Vahit Tuna skrenula je pažnju domaće i svetske javnosti slikovitom instalacijom fokusiranom na nasilje u porodici i femicid

Umetnica je postavila 440 pari ženskih cipela na zid džinovske veličine. Svaki par cipela, u ovoj umetničkoj instalaciji koja nosi snažnu poruku, reprezent je jedne ubijene žene, ubijene od strane svog partnera u 2018. godini u Turskoj. Ova šokantna brojka nikoga ne ostavlja ravnodušnim i podseća na goruće pitanje u zemlji u kojoj je femicid u porastu.

Simbolika iza ove instalacije potiče od običaja koji se primenjuje u nekim delovima Turske, a podrazumeva ostavljanje para crnih cipela ispred kuće preminulog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vahit Tuna Art Works (@vahittuna) on


Povećanje porodičnog nasilja je zabeleženo na svetskom nivou, pa studija iz 2017. pokazuje da je 58% svih ubijenih žena na svetu ubijeno od strane svojih intimnih partnera ili članova porodice.  Nažalost ove brojke bi, kako se veruje, mogle biti još više, ali određen broj zemalja ne vodi i ne objavljuje relevantne statističke podatke kada je reč o femicidu.

Prema podacima koje smo pronašli u izveštaju Mreže Žene protiv nasilja, najmanje 30 žena ubijeno je u Srbiji od strane partnera ili člana porodice u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine. Kada se ponovo osvrnemo na instalaciju turske umetnice i napravimo paralelu između Turske u kojoj je tokom prošle godine ubijeno 440 žena i Srbije u kojoj je ubijeno 30, kako bismo dodatno podcrtali ozbiljnost situacije u našoj zemlji, navešćemo podatak da u Turskoj prema popisu iz 2018. živi 82 miliona ljudi, dok je u Srbiji taj broj svega 7,5 miliona ljudi. Bez namere da se ovako ozbiljna tema svodi isključivo na brojke i procente želimo da i ovim putem podsetimo na važnost prevencije, osnaživanja žena i sistemskog rešavanja problema kakav je nasilje u porodici.

Share