Tavi Gavinson, glas dolazećih generacija

Tavi Gevinson je osamnaestogodišnja feministkinja i osnivač  tinejdž portala Rookie Magazine koja je sa samo jedanaest godina počela da se bavi modnim blogom koji je njen glas i stil proširio svetom. Danas potpisuje godišnjak, igra u predstavi na Brodveju i ativno učestvuje u pokretima za ženska i prava mladih. Saznajte zašto Tavi s pravom nazivaju glasom svoje generacije.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija

Složićete se da je potrebno mnogo hrabrosti da sa samo trinaest godina uđete u svet blogovanja i pritom sebe i svoj rad  izložite nemilosrdnoj internet publici čiji komentari često mogu da budu zaista okrutni. Tavi Gevinson, sada osamnaestogodišnjakinja, je uradila upravo to 2010. započevši modni blog Style Rookie. Tavi se fotografisala u, za svoj uzrast neobičnim modnim kombinacijama. Vunene suknje do kolena, sokne i kožne cipele sa visokim đonom, ekstravagantni šeširi i naočare starinskog okvira sigurno nisu vaša prva asocijacija na nekog od 13 pa čak ni 18 godina.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija6

Samo jedan pogled na ovu mladu Amerikanku iz Čikaga potvrdiće vam da nije reč o običnoj adolescentkinji koja je kao dete pokrenula modni blog iz zabave. Kosu je šišala na kratko i farbala u sedo, potom plavo i riđe, a u outfit postovima smo je mogli videti u svemu, od dugačkih suknji i džempera sa pom pomima preko iscepanih crnih čarapa do jakni sa pop art motivima i rajfova sa cvećem.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija5

Style Rookie je za kratko vreme postao veoma popularan modni blog koji nisu pratile samo tinejdžerke zaljubljene u ozbiljnu modu već i iskusni modni znalci koji su prepoznali Tavin talenat i osećaj za modu koji su njene vršnjakinje smatrale čudnim. Tavi je počela da dobija pozivnice za prve redove prestižnih nedelja mode kakve su npr. njujorška i pariska, a usledile su i naslovnice i intervjui u časopisima poput New York Timesa, Teen Vogua, Vogua, L’Officiela, itd. Tavinom radu je zeleno svetlo dala i čuvena Ana Vintur, a bila je gost  talk show-a Jimi Felona. Glas ove simpatične tinejdžerke moćno je odjeknuo ne samo u modnoj već i u drugim sverama krativnog i društvenog života. Tavi se odselila iz roditeljske kuće, prešla na svedeniji način odevanja i stilizovanja kose i prestala da vodi modni blog. Sada ima vlastiti stan u Čikagu i glavno je ime portala Rookie magazin koji već treću godinu za redom izdaje godišnjak. Rookie Yearbook je knjiga u formi scrapbooka na više od 300 strana u kojoj se nalaze najčitaniji postovi sa sajta sa dodatkom ilustracija, priča i intervjua, a poslednjem izdanju svoj doprinos pored ostalih dale su i sestre Fanning, Elle i Dacota, kao i Lorde i Sia. Sada već tradicionalni godišnjak je postao tinejdž biblija, a da ima dosta obožavalaca svedoče i fotografije sa Tavinog Instagrama na kojem pored fotki srećnih fanova sa primerkom godišnjaka možete pogledati i Tavine privatne fotografije kao i kadrove “iza scene”.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija8

Rookie Magazin je autentičan tinejdžerski portal. Za razliku od tinejdž časopisa koji uglavnom prate živote svetskih zvezda koje muku muče sa drogom, alkoholom i paparacima, Tavi i ekipa sa sajta u centar pozornice stavljaju tipičnog tinejdžera koji nema milionski račun u banci. U video intervjuu za sajt Makers, Tavi kaže kako rođaci, prijatelji, okolina i mediji imaju mnogo više uticaja na odrastanje mladih od njihovih roditelja i zato je na sajtu moguće pronaći mnogo saveta za suočavanje sa različitim problemima sa kojima se tinejdžeri u pubertetu susreću. Posebna pažnja je posvećena devojkama koje su nebrojeno puta bile izložene seksizmu i diskriminaciji, a koje nisu smele da se pobune. Tavi je na taj način postepeno od modne blogerke postala aktivistkinja za ženska prava i feministkinja koje društvo često shvata kao „agresivne osobe koje mrze muškarce“, kaže Gevinsonova koja je podržala Malalu Yousafzai, pakistansku aktivistkinju za obrazovanje žena i dobitnicu Nobelove nagrade za mir. Jedan od posebnih problema na koje Rookie Magazin upire svetlo jeste samopouzdanje koje je kod mladih u najvećem broju slučajeva poljuljano. Tavi Gevinson zajedno sa ostalim autorima na sajtu pokušava da pomogne tinedjžerima da se osećaju dobro u svom telu, da ignorišu etiketiranje i medijsku sliku savršenstva i da budu to što jesu. Ovaj online magazin se pored životnih problema bavi i modom, tehnologijom i kulturom u sferama literatutre, teatra  i filma, ali ne samo u vidu globalnih trendova, bestselera i blokbastera već ozbiljnim umetničkim komadima.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija7

Iako je veoma mlada Tavi je iskrena, britka i rečita i ne libi se da priča o tabuima koji se tiču devojaka i mladih uopšte. Njen stil pisanja je ozbiljan i odaje jednu inteligentnu i autentičnu ličnost. Osim kao pisac, novinar i uticajna blogerka Tavi se oprobala, i to uspešno, i kao glumica. Debitovala je u filmu Enough said, a publika je trenutno gleda na Brodveju u komediji Kenet Lonergana – This is our Youth. Radnja je smeštena u Njujorku osamdesetih i prati porodični i ljubavni život troje mladih. Predstava se na Brodveju prikazuje do kraja januara 2015.  A kakvi su dalji planovi ove hiperaktivne devojke to ni ona ne zna, ali ne sumnjamo da se radi o nečemu neobičnom i zanimljivom. Držimo palčeve.

Tavi-Gavinson,-glas-dolazecih-generacija2

Share