Svečano obeležavanje Dana arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA svečano obeležava Dan arhitekture u četvrtak, 17. maja sa početkom u 16 sati u Galeriji RTS-a, posebnim programom posvećenim arhitekti Ivanu Antiću. Publici će se tim povodom obratiti Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

U galeriji RTS-a otvorena je studijska izložba „Arhitektonično“, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, koja predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka, kroz život i rad jednog od najuglednijih arhitekata – Ivana Antića. Ivan Antić je arhitekta čija je nedvosmislena arhitektonika jedinstvena i upečatljiva. Arhitektonski opus Ivana Antića, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od 45.godina (1955-1990), predstavlja, kako u oblikovnom, tako i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kome je stvarao.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Istog dana na programu su i  razgovori o Ivanu Antiću: od 18 sati „Arhitektura i mediji”, od 19h „Mera savremenosti u srpskoj arhitekturi i uticaji”, i od 20 časova „Pozicija žene u modernoj srpskoj arhitekturi, povod Ivanka Raspopović”.

Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović), Sportski centar „25 maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTS i pozorištem „Duško Radović” u Beogradu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom „Politike” u Krupnju i druga.

Galerijski prostor RTS-a ugostio je još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE – HOUSING 2017, urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Stručno vođenje kroz ovu izložbu zakazano je za četvrtak, 17. maj u 17 sati.

BINA 2018/OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema Trinaeste Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture koja će se održati od 10. do 31.05.2018. godine. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači “zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare “učiniti nešto zajedničkim”. Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

BINU 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

Share