Skandinavski praznični dekor

Obožavan širom svijeta zbog svoje jednostavnosti i minimalizma, skandinavski stil je posebno šarmantan u doba zime, praznika i snijega.

Skandinavski-praznicni-dekor

Šveđani imaju jedan izraz koji vrlo često koriste, a koji se teško prevodi na naš. Oni za praznični dekor svog doma kažu da je „mysigt“. Oni za šolju čaja i kolačice kažu da su mysigt. Oni za široku, toplu, šljampavu majicu kažu da je mysigt majica. Ovo mysigt bi se najbliže moglo objasniti kao ušuškano, ugodno. I to važi za sve generacije, za svako godišnje doba, ali pogotovo za zimu i enterijer doma. Upravo iz tog razloga, ušuškanost i udobnost je nešto što se podrazumjeva i čemu se daje imperativ u uređenju.

Skandinavski-praznicni-dekor12

O bojama u skandinavskim domovima nema mnogo toga da se kaže. Bijela je apsolutni favorit i to je tako već vjekovima. Crna kao dodatak, po malo sive i ostale u tragovima. Ako se pitate zašto je tako i kako im bijela ne dosadi, evo odgovora. Bijela u enterijeru izraz je svjetlosti i dana. Skandinavcima, po prirodnim uslovima, jako nedostaje sunce. Već sa septembrom dani bivaju vidno kraći, da bi se u decembru (u pojedinim dijelovima) noć navukla na prozore i u stanove i bijeli enterijeri bili su prirodan izraz ljudske borbe protiv mraka i tame. I dan danas skandinavska bijela inspiriše i nordijci je se ne odriču.

Skandinavski-praznicni-dekor11

Još jedna stavka povezana sa mrakom, zimom i ušuškanošću jeste treperava svjetlost svijeća. Upravo iz dugih zima i hladnih perioda godine, iz prošlosti, sačuvala se duga tradicija prigušenog svjetla, koja se danas prvenstveno postiže svijećama i mnoštvom lampi. Šveđani jako rijetko koriste klasične lustere. Lampe u uglovima, na prozorima, komodama nešto je što ne podliježe trendovima ni promjenama. Jedino se njihov dizajn sa godinama mijenjao, sve ostalo je ostajalo isto.

Skandinavski-praznicni-dekor8

Radnje sa detaljima za dom se u Skandinaviji nalaze posvuda. U njima se uglavnom kriju rustični, minimalistični i prirodni elementi, minimalno obrađeni, ali sa dizajnom koji odiše praktičnošću. Zimski dekori se ove zime kreću od najvećeg broja tradicionalnih bijelo-crveno-zelenih, pa sve do nekolicine  pink i tirkizne, koji su već godinama inspirisani velikim brojem putovanja na Istok. Šveđani dosta lako prihvataju nove trendove, kombinuju ih sa svojom vizijom idealno uređenog stana, ali se nikada ne odriču tradicije.

Skandinavski-praznicni-dekor10

Kada dođe do dekorisanja doma u decembru, izvlače se tople deke, vještačka (često i prava) krzna, svjećnjaci, mekani jastuci, lampioni i drvo u svakom obliku. Stolnjaci se jako rijetko koriste, jer ljepota pravog drvenog stola ne treba da bude sakrivena. Bijeli podovi, bijeli zidovi, crni detalji, crveno-zeleni ukrasi i što je više moguće prirodnog.

Skandinavski-praznicni-dekor4

Ukoliko želite da unesete dašak Skandinavije u dom, unesite suvo granje, na prozore stavite svijeće i koristite prirodne materijale u svakom smislu. Zavolite bijelu, nabavite lampe u obliku zvijezde, sitne detalje kao što su imitacija  rogova irvasa, drveni konjići ili bilo šta što vas podsjeća na sjever.

Skandinavski-praznicni-dekor2

I uživajte u prazničnom dekoru.

Fotografije: tumblr.com, google.com

Share