Šarmantna kuća na vodi sa zelenim krovom

zeleni krov-01

Pri izgradnji većine kuća na vodi treba  napraviti kompromis između udobnosti i površine prostora, ali za gradnju ove lepe kuće u Holandiji kompromisi nisu bili potrebni. Ova kuća nosi naziv Park Ark i usidrena je pored bujnog parka iz 17. veka u Utrehtu.

zeleni krov-02

Naručilac projekta ove kuće na vodi bila je jedna mlada porodica koja je želela da kuća bude intimna, prostrana i okupana dnevnom svetlošću. Arhitekte su koristile 3D modelovanje kako bi pažljivo isplanirale svaki detalj i obezbedili pravilnu raspodelu težine kuće.

zeleni krov-07

Odvodne cevi su instalirane u svaki ugao kako bi se sprečilo nagomilavanje kišnice na krovu i eventualno naginjanje kuće. Za gradnju su korišćeni pre svega drvo i bakar. U enterijeru, otvoreni plan životnog prostora je ofarban u belo i oivičen svetlom hrastovnom kako bi se stvorio utisak prostranosti.

zeleni krov-05

zeleni krov-06

Ova šarmantna kuća je povezana sa šumovitim pešačkim mostom, preko koga se do nje i dolazi. Spoljašnje stepenice vode do zelenog krova i terase koji izgledaju kao nastavak dnevne sobe. Na sredini zelenog krova je postavljen veliki svetlarnik koji obezbeđuje puno dnevne svetlosti i pogled na drveće koji podseća na baldahin od lišća.

zeleni krov-03 zeleni krov-04

fotografije: http://www.bytr.nl

Share