Retro dom

Godine koje su usledile nakon Drugog svetskog rata bile su propraćene velikim promenama na svim nivoima. Rat se završio ostavljajući novi poredak generacija sa mladim porodicama da se bore ne bi li izgradili svoje živote. Velika potreba za jeftinijim komadima nameštaja za domaćinstvo je napravila pomak u dizajnu. Novi optimizam, ispunjen obećanjima o budućnosti je preovladao. Funkcionalnost je postala primarna, a ekstravagantno skupi komadi nameštaja zamenjeni su dostupnijim, konvencionalnim. Novi materijali i tehnologije omogućili su dizajnerima da se oslobode tradicionalnih načela, dopuštajući im estetski apstraktne komade, po nižim cenama za masovnu proizvodnju. Jugoslavija, iz tog perioda, nije se mnogo razlikovala.

Retro-dom

lampa: Sirio, dizajn Sergio Brazzoli i Ermano Lampa, Harvey Guzzini, Italija, 1970-e. Ptica: Eames House Bird, dizajn Charles i Ray Eames, Vitra

U Srbiji danas je teško naći salon „retro” nameštaja, ali nije teško naći ljubitelje istog. Čak i kolekcionare.

Pre desetak godina smo počeli da sakupljamo komade nameštaja koji imaju veliku kako materijalnu tako i emotivnu vrednost. Volimo dizajn, posebno taj period moderne, polovine dvadesetog veka. Počeli smo da kupujemo stvari koje su nam se dopadale, za nas. Većinu stvari smo našli u inostranstvu, što je vrlo komplikovano zbog transporta. Vremenom smo upoznali različite ljude sa istim interesovanjima i kod nas. U jednom momentu smo shvatili da zaista imamo dovoljno komada u kući. Međutim, nismo mogli da odolimo kada bismo naišli na nešto specifično i lepo, te se rodila ideja da popularišemo dizajnere i čitav taj period, iz ugla Jugoslavije, Danske ili pak Amerike pedesetih i šezdesetih godina.”

Retro-dom2

Flash podna lampa, dizajn Studio 6G, Harvey Guzzini, Italija 1970-e

Malo po malo, prijatelji i kontakti uspostavljeni tokom godina, doprineli su broju komada nameštaja koji su trenutno u posedu ovih kolekcionara.

Ako danas obratite pažnju na enterijere koje viđate u okruženju, bilo da se radi o restoranima, popularnim serijama, magazinima, reklamama, ili ako pretražujete na Instagramu ili Pinterestu, gotovo je sigurno da će komadi nameštaja koje vidite biti predstavnici dizajna sa polovine XX veka. Period posle Drugog svetskog rata označio je eru prosperiteta, optimizma i razvoja. Samim tim i dizajn koji se tada oblikovao oslikavao je duh vremena i stvarani su komadi koji odišu pozitivnošću i predstavljaju viziju moderne, svetle budućnosti. Amerika i Skandinavija bile su nosioci ovog stila i iznedrile su mnoga poznata imena dizajna nameštaja, ali ova era ostavila je traga i uticala i na dizajn stvaran u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Retro-dom8

pletena stolica na sklapanje: PP512 Folding chair, dizajn Hans Wegner, Danska 1949

Ovaj, sada već, retro stil ušao je u naš život na velika vrata, a cene koje pojedini predmeti dostižu na svetskim aukcijama direktno su uporedive sa cenama velikih umetničkih dela, i sve je veća potražnja za originalnim komadima iz ovog perioda.

Retro-dom9

podna lampa crno bakarna: Studio model, dizajner Johannes Hammerborg, proizvodjac Fog & Morup, Danska 1960-e

Zašto je to danas tako?

Osim činjenice da zbog svojih godina ovi komadi polako dostižu tretman antikviteta što im podiže vrednost, pravi razlog leži u tome da su zaista kreirani kao vanvremenski. Za razliku od većine drugih stilova tokom istorije, oni ne nose teško estetsko nasleđe i lako su uklopivi u bilo koji enterijer, čak i veoma moderan.

Retro-dom3

ljuljaska: Grandessa rocking chair, dizajn Lena Larsson, Nassjo Stolfabrik, Švedska, 1958

Dizajn koji je tada stvaran mnogi, sa pravom smatraju vrhuncem u dometu dizajna nameštaja, jer su kreirane zanimljive organske forme, eksperimentisalo se puno sa mogućnostima upotrebe retkih vrsta drveta i sa načinima obrade površina. Korišćen je hrom i mesing koji komadima daju poseban šarm, a igra detalja čini da svaki komad, iako jednostavan, nikada nije običan. Nameštaj iz ovog perioda jednostavno je estetski neodoljiv i čovek se oseća vrlo prijatno kada boravi u tako stilizovanom prostoru. Pritom, druga važna karakteristika za nameštaj iz ovog perioda jeste udobnost. Dizajneri tog vremena nisu kreirali komade tako da budu samo lepi, već su mnogo vremena provodili tražeći funkcionalna rešenja i dizajnirajući sa ciljem da povećaju udobnost života. Zato je većina ovih komada izuzetno udobna, kvalitet izrade je neverovatan i za mnogo predmeta, kako u sferi nameštaja tako i rasvete, urađeni su pionirski koraci u proizvodnji i napravljene revolucionarne tehnike obrade drveta, plastike, ili metala tako da materijal izgleda bolje, traje duže, ili jednostavno dobija novu funkciju. Zato je moguće da i danas koristimo mnoge komade koji i posle 50 ili 60 godina i dalje savršeno služe. Neki od nas potrudili su se da dođu do svojih idealnih retro komada, ili predmeta sa potpisom čuvenih dizajnera. Ali neki takođe imaju sreću da su neke takve i slične komade nasledili iz porodice. Dobar primer su fotelje koje su se kod nas pravile, najčešće od finijih vrsta drveta, i predstavljale se na sajmovima nameštaja, posebno u Ljubljani.

Retro-dom6

stolice: model 4455, dizajn Niko Kralj, Stol Kamnik, Yugoslavia 1955

Bilo da se radi o manjim koktel foteljama kakve su često korišćene u salama za sastanke ili komfornijih fotelja za dnevnu sobu, ti komadi pravljeni su izuzetno kvalitetno, drvo je gotovo uvek imalo vrlo zanimljivu formu i mat obradu i često su rukohvati vrlo tanki i gracilni, a na nogicama se nalaze mesingane kapice. Zatim, ima tu i stolica koje su se nekada uvozile za naše robne kuće, pa su tako neki od nas u trpezariji ili kancelariji imali komade Marcel Breuera ili Lene Larsson. Poznati slovenački dizajner Niko Kralj tada je kreirao stolice Lupina koje se i danas često mogu videti u mnogim javnim ustanovama ali i u kućama, kao i čuveni model 4455 uklapajućih stolica u kombinaciji hroma i toplog drveta. A na polju rasvete, sigurno je da su neki sačuvali i komade sa potpisom Harvey Guzzini koje je jugoslovenski Meblo proizvodio, pa su tako mnogi od nas vrlo ponosni na krupne, neobične lustere ili efektne podne lampe sa veoma prepoznatljivom space age formom.

Retro-dom4

luster: space age pendant, Harvey Guzzini, Italija, 1970-e

Razmatrate li mogućnost otvaranja salona nameštaja u Beogradu?

Mi bismo voleli da se to u budućnosti ostvari, ali nemamo još uvek osećaj da li bi to naišlo na dobar odziv kod nas. Ideja, kao takva, je božanstvena ali je potrebno sklopiti dosta kockica da bi se ona ostvarila. Bilo bi svakako lepo da kreiramo prostor gde ovakvi komadi mogu da se predstave široj publici.

Retro-dom7

braon fotelja sa straftastim meblom: Knoll, USA, 1960-e

Na sledećim linkovima možete pogledati komade nameštaja u posedu kolekcionara, i saznati više o svakom komadu koji vam privuče pažnju.

Facebook, Instagram

Share