Prva VR umetnička izložba u Srbiji

Prva umetnička VR izložba u Srbiji pod nazivom „Fidelium” biće svečano otvorena u utorak, 28. novembra sa početkom u 20 časova u Kući kralja Petra I, ulica Vase Pelagića 40 na Senjaku.

Organizatori izložbe Milan Marković, Aleksandra Vuković i Dušan Zlokolica odlučili su se za  nesvakidašnji koncept izložbe za ove prostore, jer spaja tradicionalni i moderni način predstavljanja umetničkih dela. Pored izlaganja dela umetnika u realnom prostoru, prvi put u Srbiji posetioci će imati priliku da ceo umetnički opus ovih kreativaca pogledaju u virtuelnoj realnosti uz pomoć VR uređaja.

Na izložbi će u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlagati 10 uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije: Gala Čaki, Marko Kusmuk, Natalija Miladinović, Nemanja Okiljević, Petar Moštić, Petar Sibinović, Stefanija Mihajlović, Tijana Kojić, Una Nikolić i Zdravko Janković. Cilj ove neobične izložbe je da osnaži njihovo predstavljanje u javnosti i da uspostavi uspešnu komunikaciju mladih kreativaca sa publikom iz zemlje i inostranstva.

Prema rečima autora izložbe Milana Marković, umetnici se danas suočavaju sa izazovom da prilagode sadržaje kulture modernom čoveku kome je tehnologija promenila način života, a  istovremeno ostanu dosledni sebi i svojoj estetici u tom stvaralačkom procesu.

Moderna tehnologija je ušla u sve pore našeg života, pa je i uticaj na savremenu umetnost bio neminovan. Fidelium je odgovor mladih umetnika na savremene tehnološke trendove koji su promenili konzumiranje umetničkih dela. Verujemo da će ta sinergija umetnosti i tehnologije, koju ćemo prikazati tokom petodnevne izložbe, napraviti iskorak na beogradskoj umetničkoj sceni – ističe Marković.

Za virtualni deo izložbe Fidelium pobrinula se firma VR ALL ART i njen osnivač Vitomir Jevremović. Ovaj beogradski tim razvija platformu za virtuelnu realnost (VR) namenjenu umetnicima, galerijama i muzejima za izlaganje, istraživanje i stvaranje umetnosti.

Virtuelni prostor je neograničen i pruža nam mogućnost da putem jedinstvene VR ALL ART platforme predstavimo i ostale radove umetnika Fidelium izložbe. Možemo sa sigurnošću da kažemo da vas VR ALL ART i Fidelium vode u budućnost koja spaja tehnologiju i umetnost – najavljuje osnivač VR ALL ART.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan.

Share