Prostori privida

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 18. januara, u 19 biće otvorena izložba Miljana Stevanovića pod nazivom “Prostori privida”. 

Radovi predstavljeni na izložbi “Prostori privida” redefinišu sam medij slike, krećući se od klasične, štafelajne slike do digitalne, ekranske slike posredovane metodom proširene stvarnosti.

“Materijalnost slika i crteža je postignuta pažljivim uobličavanjem svakog sloja. Mrežasta struktura, sazdana iz brojnih poteza koji se ukrštaju, omogućila je transparentnost slojeva radova pri čemu se pozadinski planovi uzdižu u ravni prvih planova. Kompozicije radova, bez klasičnog središta na koje bi se pogled fokusirao, stvaraju utisak prostiranja površine radova i van njihovih okvira. Necentralizovanom upotrebom bojenih oblika i akcenata narušeno je težite radova sa namerom da se u prostorima virtuelne realnosti upotpuni i uravnoteži njihova kompozicija. Dvojaka uloga predstavljenih oblika i akcentata, pored toga što predstavljaju apstrahovane elemente iz okruženja, služe i kao kôd/šara za projektovanje virtuelnih prostora. Medijski identitet slikarstva, kao površinskog dejstva slike na platnu, dopunjen je boravkom u slikarksim prostorima simulirane virtuele realnosti u realnom vremenu. Pomoću VR naočara i aplikacije AR-gardens postignuto je kompletno sjedinjavanje posmatrača sa slikom, obuhvatajući njegovo celokupno vidno polje. Savremeni tretman i doživljaj medija nam omogućava da obrazujemo slike po sopstvenom nahođenju, koje možemo stalno da menjamo i iznova da otkrivamo.” navodi autor, Miljan Stevanović 

Miljan Stevanović je rođen 1991. god. u Vranju. Doktorske umetničke studije je završio na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Vladimira Milanovića 2021.

Samostalne izložbe:

  1. Veštački rajevi, simulacija utopijskih predela metom proširene stvarnosti, izložba slika u realnom i virtuelnom prostoru, doktorski umetnički projekat, Konak kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda, Srbija;
  2. Fantazmi, Galerija ’73, Beograd, Srbija;
  3. Equirectangular drawings, galerija Soren, Bratislava, Slovačka;
  4. Beskrajni vrt, galerija Paviljon, Niš, Srbija;
  5. Efemerni prizori, galerija Kulturnog centra u Novom Sadu, Srbija;
  6. Nepreglednim poljima, galerija Kolarčeve zadužbine, Beograd, Srbija.
  7. Izdvojeni predeo, mural pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, trg Slavija, Beograd, Srbija.
Share