Pozorište: Ko je ubio Dženis Džoplin?

U susret Međunarodnom danu žena u Srpskom narodnom pozorištu u toku je rad na predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?” u koprodukciji Omladinske prestonice Evrope Novi Sad – OPENS i Srpskog narodnog pozorišta, čija premijera će biti u ponedeljak, 9. marta 2020. na Kamernoj sceni u 20:30h. Deo zarade od predstave namenjen je osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih.

„Ko je ubio Dženis Džoplin?” je predstava koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Ko je ubio Dženis Džoplin – porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?

“Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-ih godina prošlog veka, saznaćemo zašto je bilo teško biti žena koja ne pristaje na standarde konzervativne sredine. Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila blatnjave tragove i bolne tonove. Kroz njen primer vidimo da borba za sebe nikada nije laka i često vodi ka stvaranju zida između pojedinca i društva. Dženis je umrla sa neostvarenom željom – da se taj zid sruši. Da bude deo društva, da bude prihvaćena, a da za uzvrat ne mora da ukine svoju posebnost. Kroz njen život shvatamo da je ta borba teška i da često ima svoje posledice, a posledice su upravo ono što sadašnje društvo misli o Dženis. Međutim šta su uzroci takvog života, manje je poznato. Zato ćemo u ovoj predstavi još jednom potvrditi da nikog ne treba osuđivati bez poznavanja konteksta i vremena u kome je stvarao kao i da jedna naizgled nevažna i individualna borba može da postane kolektivna i važna. ” objašnjava rediteljka predstave, Sonja Petrović.

Uprkos velikom napretku po pitanju ravnopravnosti i prava  žena, postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena nedovršen je posao i za generacije našeg vremena. Stvarne promene za većinu žena i devojaka u svetu su spore i mučne, a nijedna zemlja ne može tvrditi da je postigla rodnu ravnopravnost.

“Kroz predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?” OPENS će pokrenuti pitanje o pravima žena, rodnim ulogama i stereotipima sa kojima se i danas suočavaju devojke i mlade žene, a koje ih sprečavaju da dostignu svoj pun potencijal – da postanu umetnice, učiteljice, preduzetnice, predsednice, domaćice, sportiskinje, pokretačice promena, liderke – da imaju pravo na izbor – da budu ono što jesu. Višestruke prepreke ostaju nepromenjene i u zakonima i kulturi. Žene i devojčice i dalje su potcenjene; rade više i zarađuju manje i imaju manje izbora, etiketirane su kao ovakve ili onakve ukoliko ne pristaju na život u “kalupima”. Sve to vodi ka negativnim posledicama na koje upravo i ukazuje naša predstava”, priča ispred OPENS-a, koordinatorka tog projekta, Dobrila Marković.

Priča o velikoj umetnici će nam pokazati kako je to biti žena koja se grčevito bori da ostvari svoje pravo na izbor. Predstava ima za cilj da podseti društvo da su osnažene devojke i žene investicija u budućnost čitave zajednice i da samo puna podrška i prihvatanje različitosti vodi ka kvalitetnom životu pojedinca, ali celog društva.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?” se realizuje u okviru programa OPENS-a „Raznoliki mladi u raznolikim društvima – girl’s power“ koji skreće pažnju na temu rodne ravnopravnosti. Rediteljka je Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.

Premijera je zakazana 9. marta 2020. godine na Kamernoj sceni u 20:30 časova.

Share