”Polarna svetlost” Aleksandre Stratimirović u Jerusalimu

Nadomak Dćafa kapije, ispod Davidove kule, na zidinama starog grada Jerusalima u periodu od 25.05. do 02.06. 2016. postavljena je ova monumentalna, poetična svetlosna instalacija.

Nakon predstavljanja u magičnom vrtu Jardin du Palais Royal u Parizu u čast švedske kraljevske posete Parizu i nakon otvaranja Amsterdamskog festivala svetla u društvu holandske princeze Beatrise “Polarna svetlost” ovih dana fascinira brojne posetioce drevnog grada Jerusalima.

Polarna-svetlost-Aleksandre-Stratimirovic-u-Jerusalimu3

Polarna-svetlost-Aleksandre-Stratimirovic-u-Jerusalimu

Aleksandra Stratimirović predstavlja svoj rad u saradnji sa Amsterdam Light Festivalom, na poziv grada Jerusalima.

Polarna-svetlost-Aleksandre-Stratimirovic-u-Jerusalimu2

Aleksandra Stratimirović je vizuelna umetnica i dizajner osvetljenja. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Konstfack-u i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio. Od 2000. angažovana u međunarodnoj grupi Transnational Lighting Detectives. 2006. osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Osnivač je manifestacije Beograd svetlosti. Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta: Guggenheim muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, Jardin du Palais Royal u Parizu, Amsterdamski festival svetla itd.

Share