Pesma dana

Ne umemo da vam opišemo koliko nam je zadovoljstvo (na francuskom Plezir) kada sednemo za tastaturu i smišljamo iznova i iznova propratni tekst koji će opisati u kratkim crtama bend i pesmu koja nam je favorit toga dana. Danas u Pesmi dana imamo pionire pank rok zvuka, protopank i garažni rok sastav koji je poznat pod imenom MC5.

MC5 je bio američki rock bend iz Detroita koji je osnovan 1964. godine, a ime benda dolazi od skraćenice “Motor City Five,” što odražava povezanost benda sa Detroitom, gradom poznatim i kao “Motor City” zbog sedišta američke automobilske industrije koja se tamo nalazi. Socijalni aktivizam i politički angažman ovog sastava je ono što ih je krasilo tokom godina postojanja. Zahtevali su veću socijalnu jednakost, iskorenjivanje rasizma koji je bio problem šezdesetih u Americi, i svakako bili protiv američke intervencije u Vijetnamu.

Njihov prvi album, „Kick Out the Jams” iz 1969. godine, smatra se jednim od najvažnijih i najuticajnijih albuma u istoriji rock muzike. (da ponovimo još jednom, nije svaki rok pank, ali je svaki pank rok)

Danas vam prezentiramo opasan singl Looking at You sa albuma Back in the USA koji je izašao 1970. Numera je snimljena 1968. godine i predstavlja primer uticaja psihodeličnog rock-a na MC5, koji je bio popularan u tom vremenu. Grupa je koristila razne eksperimentalne tehnike u snimanju ove pesme, uključujući upotrebu trake koja je ubrzavana i usporavana kako bi se postigao određeni zvučni efekat.

Share