Oh!crafts – dizajn specifičnog senzibiliteta

Putevi su nam se ukrstili u jednom veoma kreativnom i produktivnom okruženju pre više godina, a ona ni dan danas ne prestaje da me iznenađuje svojom bezgraničnom maštom i sposobnošću da jednostavnost prenese na viši nivo. Nevena Ćirić je osoba koja sebe deklariše kao filologa zalutalog u HR vode. Međutim, njen svet je mnogo kompleksiji: u njemu ćete naći ručno izrađene, damske, a opet moderno dizajnirane modne aksesoare, sve protkane njenim specifičnim senzibilitetom. Glavna karakteristika Oh!dizajna je spoj kontrasta – prošlog sa savremenim, krhkog sa samouverenim, praktičnog sa lepim. Nevena je svoju ličnost prenela u svoj dizajn. Drago mi je što sam u mogućnosti da vam predstavim ovu neverovatno nadarenu osobu, u nadi da ćete prepoznati sebe u nekoj od njenih delikatnih rukotvorina. Keep calm and wear Oh!

Nevena-Oh!crafts5

Gde leže koreni Oh!rukotvorina?

Potičem iz porodice u kojoj se jako cene umetnost i kreativnost. Od detinjstva sam imala potpunu slobodu da svoju maštu kanališem na razne načine kroz slikanje, crtanje, kolaže, fotografiju i poslednjih godina, kroz Oh!rukotvorine. Prvi komadi su nastali kao darovi za bliske osobe, da bih zbog jako pozitivnih reakcija i došla do ideje da ih ponudim i drugim damama.

Nevena-Oh!crafts3

Šta se sve može naći u ponudi tvoje male radionice?

Torbe, novčanici i broševi, izrađeni od najkvalitetnijih materijala: pamuka, somota, pliša, svile i čipke. Takođe, u saradnji sa grafičkim dizajnerima i slikarima u ponudi je bilo i majica sa inovativnim i modernim printovima. U naletu prošlogodišnje inspiracije, od mojih crteža nastala je i autorska kolekcija bedževa. Svaki komad je unikatan, poseban, a meni je drago što dame širom Srbije prepoznaju tu autentičnost i raduju im se, baš kao što se radujem i ja kada usrećim njih.

Nevena-Oh!crafts4

Iz tvoje perspektive i iskustva, da li je ženskoj osobi lakše da se izbori i opstane u korporativnom ili kreativnom svetu?

Dobro pitanje. Još od paganskih verovanja, raznih religija, pa do moderne psihologije, smatra se da kreativnost jeste nešto što pripada domenu ženskog principa u čoveku i arhetipski i biološki je urođeno Ženi. Ja se u potpunosti tako osećam. Na polju kreativnosti za mene nema borbe, to je nešto što dolazi spontano, samo od sebe i donosi isključivo uživanje. S druge strane, jeste izazov dokazati se u, još uvek dominantno muškom korporativnom okruženju i iziskuje više truda i energije. Kao neko ko jeste deo poslovnog sveta poslednjih nekoliko godina u svojstvu menadžera za ljudske resurse u inostranoj IT kompaniji, mogu da kažem da su obe sfere zanimljive, svaka na svoj način, pružaju različite mogućnosti, saznanja i obogaćuju osobu potpuno drugačijim iskustvima. Po prirodi sam kreativac, ali istovremeno stojim čvrsto na zemlji i orijentisana sam i ka praktičnom, tako da ova kombinacija posla i kreativnog iskazivanja u kome sam svoja na svome, daje pravi balans mojoj ličnosti i čini me celovitom.

Nevena-Oh!crafts2

Kako izgleda stvaralački proces i koji vremenski period je potreban da se jedan predmet izradi?

Sve zavisi od ideje koja mi se rodi u datom momentu. A ideje se rađaju u najneverovatnijim situacijama: dok čekam zeleno svetlo na semaforu, red u pekari, perem sudove, a posebno u snu. Inspirišu me razni ljudi, knjige, filmovi, muzika. Nekada crtam skicu, po kojoj posle krojim šnitove za željeni dizajn aksesoara, a nekada radim direktno iz glave, neplanski, pa gde me odvede… Ima nekih komada, na primer tašni koje su efektnih printova i jednostavnijeg dizajna i one mogu biti gotove za jedan dan. Opet, ima nekih kompleksnijih, poput raznih broševa, bedževa, dekoracija za kosu ili tašni i novčanika sa našivenim aplikacijama čiji proces nastajanja traje nedelju dana pa i duže, jer je potrebno dosta vremena da se svi materijali za dekorisanje pripreme, obrade, presvuku, našiju, zalepe, obzirom da se sve ove etape rade ručno…

Nevena-Oh!crafts6

Koje novine možemo očekivati iz tvoje radionice u narednom periodu?

Eto, iskoristiću priliku da najavim kolekciju koju ću, nadam se, dovršiti do jeseni 2014, a sastojaće se od aksesoara za buduće neveste: ukrasa za glavu, floralnih pojaseva, bidermajera od tkanina, nežnih broševa. Sve će biti jako sofisticirano, romantično, u shabby-chic bohemian stilu i mislim da će se jako svideti modernim nevestama koje žele da izgledaju malo drugačije za svoj važan dan.

Nevena-Oh!crafts7

Koliko udela je imala sloboda u kreativnom izražavanju u detinjstvu na tvoju ličnost i umetničke afinitete danas?

Ta sloboda je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju moje ličnosti. Okruženje u kome sam odrastala, naša kuća uvek je bila stečište nadarene, talentovane dece, ali i intelektualaca i umetnika od kojih smo vršnjaci i ja imali šta da čujemo. Mogli smo do mile volje da se bavimo svim vidovima kreativnog iskazivanja: Dečiji časopis, poezija, radio emisija, predstave, izložbe… Kroz poigravanje maštom, vi  eksperimentišete, testirate svoje granice, istražujete i sebe i svet. Moja porodica (a posebno majka, žena istančanog duha) imala je sluha da me na tom putu podrži i ja sam im zahvalna na tome jer su pored ogromne ljubavi u mene utkali i jedan specifični senzibilitet i jednu posebnu radost življenja, znanu samo kreativnim osobama.

Nevena-Oh!crafts

Nevenu možete pratiti putem:

Fejsbuka- https://www.facebook.com/oh.crafts.nevena.ciric

Bloga- http://oh-purses018.blogspot.com/

Share