Nevidljiv stakleni vidikovac u Škotskoj – završni rad studenata arhitekture

Dvojica studenata završne godine arhitekture u Škotskoj dizajnirali su i izgradili mali objekat uokviren staklenim površinama i nazvali ga Lookout (vidikovac, osmatračnica). Objekat je smešten u rustičnom okruženju Loha Lomonda i Nacionalnog parka Loch Lomond i Trossachs, a da nema otvora obloženih drvetom, objekat bi bio gotovo neprimetan.

staklena-01 staklena-02

Ovaj projekat je nastao kao deo teze „Napredni arhitektonski dizajn“ za završne radove Angusa Ričija i Danijela Tajlera. Oni su ručno napravili drvenu konstrukciju objekta i kamionom je dovezli na mesto postavke, a zatim je obložili listovima od nerđajućeg čelika koje su uglačali do te mere da su postali ogledalo. U cilju umanjenja otpada i troškova gradnje, njih dvojica su koristili standardne dimenzije listova čelika.

staklena-03 staklena-04

staklena-05

Kako bi ovaj objekat bio pravi vidikovac i iz njega se pružao pogled na prelepa okolna jezera, Angus i Danijel su napravili prostore od drveta za sedenje i stajanje unutar njega, a inspiraciju su pronašli u japanskoj arhitekturi. Budžet za ceo projekat iznosio je 5.000 funti.

staklena-07

Craft from Daniel Tyler on Vimeo.

Share