Najbolje TV serije u 2018. godini

Imajući u vidu kakva ostvarenja danas predstavljaju blockbuster-e, a pogotovo ako se osvrnemo na ovogodišnju dodelu Oskara za najprestižnija ostvarenja iz oblasti filma, možemo slobodno da proglasimo: Film je mrtav, živele serije! Moguće je da se neko neće složiti sa ovom tvrdnjom, ali niko ne može osporiti činjenicu da se mnogo više ulaže u ovu oblast filmske industrije koja postaje sve produktivnija kao ni to da kriza ideja holivudskih scenarista postaje sve ozbiljnija. Svake godine izađe po nekoliko desetina ostvarenja od kojih, naravno, nisu sva za preporuku, ali postoje i ona koja su veoma pogodna za tzv. „bindžovanje“. Danas ćemo izdvojiti tri naslova koja su, po mišljenju naše ekipe, vredna pažnje.

The Terror – ukleta ekspedicija smrti

Odrađena u stilu čuvenog reditelja Ridlija Skota (Alien, Gladiator, The Martian)  koji je producirao ovo ostvarenje, serija The Terror od prvog minuta se „uvlači pod kožu“ i u pojedinim trenucima izaziva jake emocije, tako da dolazi do promena na istoj usled nadražaja koji dopiru sa ekrana. Vremenski smeštena pred osvit 20. veka, priča prati ekspediciju od dva broda na putu otkrića novih pomorskih pravaca prema Arktiku. Na ovaj nimalo lak poduhvat Engleska kruna se odlučuje u cilju potvrđivanja premoći svoje mornarice pa šalje svoja dva tehnološki najsavršenija broda kako bi povezala stari sa novim delovima sveta. Rađena po knjizi Dena Simonsa predstavlja odličnu ekranizaciju patnje, jezivih situacija u koje zapadaju članovi posade, tako da će ljubitelji „mekog“ horora u njoj uživati. Za sve one koji vole da seriju odgledaju „od jednom“, dobra vest je da su u opticaju svih deset epizoda prvog serijala.

Barry – najbolja drama među komedijama

U skorije vreme pojavio se izraz „dramedy” koji predstavlja simbiozu dva žanra, drame i komedije. Izuzetno zahtevna i kreativno izazovna oblast u kojoj se ni scenaristi, a ni reditelji ne snalaze uvek onako kako bi želeli. Međutim, serija Barry u HBO produkciji odskače od ovog zaključka i donosi nam odličnu analizu osećanja i manifestaciju iste kroz istoimeni lik koga tumači komičar Bill Hader (Trainwreck, The Skeleton Twins). U pitanju je odlična polučasovna serija koja prati život ratnog veterana nakon povratka iz Iraka koji nastavlja da radi ono što najbolje ume. Kopernikanski obrt nastaje kada ozloglašena čečenska mafija angažuje našeg protagonistu da „izloguje“ sa ovoga sveta glumca u pokušaju, ne sluteći da će tada otkriti novi talenat koji će mu umnogome izmeniti svakodnevicu.

The Rain – apokalipsa kroz prizmu skandinavske kinematografije

Svet koji poznajemo se potpuno promenio nakon virusa koji je zbrisao gotovu celu populaciju na skandinavskom poluostrvu, proširen kišom koja je „posejala“ ovaj smrtonosan tovar širom regije. Preostali pokušavaju da prežive u uslovima u kojima važi samo jedno pravilo „čovek je čoveku vuk“. Ova danska serija, Iako u pogledu ideje ne donosi ništa novo, mogla bi biti osveženje na polju apokaliptičnog sub-žanra pogotovo imajući u vidu tematski slične serije poput The Walking Dead-a koja je odavno morala biti „mrtva“ i već nekoliko sezona, poput zombija, vuče svoju raspalu utrobu rasterujući istinske obožavatelje horora i zaljubljenike u istoimeni strip. Za sada ne možemo ništa da vam kažemo u pogledu kvaliteta izvedbe glumačke ekipe, produkcije ili režije ostvarenja The Rain jer je premijera zakazana na Netfliksovom kanalu za 4. maj, ali ono u šta možemo da verujemo, jeste da će Danci opravdati svoj renome koji su godinama gradili u oblasti trilera i horor žanra.

Share