Moderne bajke – Jasmina i lutkice

U januarskom broju magazina Plezir imali ste prilike da pročitate intervju sa Jasminom, umetnicom koja pravi predivne lutke. Ukoliko vam je nekako promakao, možete ga pročitati u nastavku.

Jasmina Kosanović je zahvaljujući svom znanju, umeću i strpljenju od svog hobija stvorila posao iz snova. Ona se svakodnevno igra lutkicama, pravi ih, šije im odeću, oblači ih pričajući nam stare, ali i neke nove bajke u svojoj ušuškanoj oazi u Zagrebu.

jasmina-i-lutkice

1.       Koje su vam bile omiljene igračke kada ste bili dete?

Mašta je najbolja igračka, tad sve oživi.

2.       Da li ste od malena želeli da pravite lutkice?

Voljela sam se igrati s igračkama i stvarati nove, ali mi nije bilo u planu proizvoditi ih.

3.       Kada ste počeli da izrađujete lutke i zašto ste se baš za njih opredelili?

 Samo je došlo od sebe, nikada mi nisu bile to lutkice kao lutkice, to su bili likovi iz raznih priča i mojih priča i poželjela sam ih pretočiti u stvarnost.

4.       Primetila sam da lutkice Rose imaju unikatnu, interesantnu i uvek drugačiju garderobu. Da li je „krivac“ za to što ste diplomirali na Studijama dizajna odeće i tekstila?

Interesantnije je kada je jedan komad, to mi daje slobodu , u tome jest ljepota.  Mislim da bi me ubilo ponavljanje. Jako je utjecao fakultet na mene. Ustvari , obožavam izradjivati odjeću, ali lutkama. Puno je jednostavnije , možda jednog dana krenem u izradu za djecu.

 5.      Koliko su vam  moda i trendovi važni, kako izgleda planiranje novih kolekcija?

Modni trendovi, ništa mi ne znače. Da, volim pogledati što je sada u modi, ali oni ne ograničavaju ono što ja radim, potpuno sam slobodna i radim kako mi dodje inspiracija, ili što me inspirira…ponekad je to neka stara slikovnica, a nekada potpuno novi film.

6.       Stiče se utisak da živite svoju bajku radeći  iz dana u dan tako lep i kreativan posao. Da li imate neku najdražu bajku i postoji li junakinja ili  junak  koje želite da “oživite”?

Nedavno sam citala intervju s jednom akademskom slikaricom ,savrseno je odgovorila : “ovo nije posao, ovo je zvanje.” Dobiveno  i  po tom načelu živim, moj rad je moj zivot, definitivno je lijep i kreativan posao, to je ljibav…za ljubav se nekad žrtvujete, nekad dobijete, nekad date, nekad otpustite, ali uvijek volite i uživate kao u bajci, zar ne?

jasmina-i-lutkice2

7.       Nedavno ste otvorili svoj kutak u Zagrebu, da li ste zadovoljni  učinjenim? Koliko vam je priprema  i dizajn enterijera bila bitna za celu priču?

Interijer je jako bitan, dućan smo uredjivali, malo pomalo, još nije gotov, jako mi je pomogao moj dragi. Kroz razgovor s voljenima rastemo i razvijamo se, u svakom pogledu, a najviše kreativnom.

8.       Ko se najviše raduje poklonima? Čini mi se da lutkice mogu ravnopravno biti i dekorativne koliko i igračka za mališane.

Moj rad prvenstveno vole estete, sanjari, životoljubci, svi oni što nose magiju života i djetinjstva u sebi.

9.       Odakle najčešće crpite inspiraciju?

Bajke, basne, ljudi, priroda, ljubav i život.

10.      Koliko vremena je potrebno od ideje do realizacije? Koliko dugo pravite jednu lutkicu?

Izrada lutke treba znanje, krojevi, poznavanje materijala, tehnika izrade , Ideja, kao najvažnija stvar, kao dah za život. Bez orginalne i svoje ideje, rad ne vrijedi . Treba biti kreativan, napraviti nesto svoje.  Za neku lutku treba pet, deset sati na nekoj radim i mjesec, dva, tri…i da beskrajno puno ljubavi 🙂

jasmina-i-lutkice3

11.      Koji su vam najdraži materijali za rad?

Tekstil, drvo, konac, spaga, perle….sve što mi dodje pod ruku.

12.      Da li imate omiljene lutkice koje čuvate samo za sebe?

Prve lutke ostaju kod mene, one ne savršene , probne, meni najmilije.

13.      U Srbiji nije idealna situacija kada su unikatni radovi u pitanju i kreativci se teško takmiče sa jeftinom, masovno proizvedenom robom. Da li je u Hrvatskoj bolja situacija i  ljudi imaju razvijeniju svest o unikatima?

Situacija nije sjajna, ali vjerujem da treba raditi  i ne posustati, moje kolege koje se bave istim poslom kao ja, rade po 10-12 sati i ne naplate svoj rad, ali vjerujem da će doći naše vrijeme, a s druge strane, stvarno uživamo u poslu koji imamo, jer to je način života, to nije posao, to je nešto s čim se dižete i budite i odlazite na počinak. O da, ponekad vam je dosta i treba vam odmak…da bi opet krenuli i napravili nešto novo, ali kratki odmak jer bez zraka se ne moze .

14.      Koliko je bilo teško razviti posao ?

Posao se razvija polagano, radim od 1999. Samo treba strpljenja.

15.     Posećujete li regionalne sajmove? Kako čitaoci iz Srbije mogu da dođu do vaših radova, jel planirate da šaljete van granica Hrvatske?

Moji proizvodi se mogu naruciti preko fb ili preko e-maila, najčešće radim tako da pošaljem fotografije dostupnih lutaka. Šaljem ih diljem svijeta, nedavno je jedna otputovala u Beograd.

16.   Kakvi su planovi za budućnost? Da li nameravate da proširite proizvodnju i uključite još nekoga u proizvodni proces?

Za početak bi uživala u sadašnjosti  i u dućanu koji sam stvorila … budućnost neka pričeka. Pratite me na fb jasmina i lutkice i sve ćete na vrijeme doznati.

 fotografije: Božidar Raosjasmina-i-lutkice4

 

Share