Mladi talenti: Jakša Filipovac

Stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda Jakša Filipovac (17), učenik trećeg razreda srednje baletske škole Lujo Davičo u Beogradu, odsek savremena igra u klasi Ivane Ljujić Radivojević, ove godine usavršava se na prestižnom seminaru za umetničku igru  ImPulsTanzu u Beču kao jedini predstavnik iz Srbije.

Jakša Filipovac svojim talentom iskazao se već u prvoj godini školovanja učešćem na takmičenju baletskih škola, a kasnije i angažmanom u okviru Aprilskih susreta Studentskog kulturnog centra u saradnji s Institutom za umetničku igru.

Mladi-talenti-Jaksa-Filipovac

Beogradskoj publici premijerno se predstavio u okviru savremene plesne predstave Četiri pesme za Tađa (2016.) u koreografiji prof. Aleksandra Ilića, a nakon toga u operi Služavka Gospodarica, s zrelo urađenom ulogom Sluge Vesponea, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je premijerno izvedena u maju 2016. godine u režiji doc. Aleksandra Nikolića i koreografiji prof. Aleksandra Ilića. U koreografiji Tijane Malek nastupio je u plesnoj predstavi Danse Macabre koja je premijerno izvedena u Kulturnom centru Pančevo (2016), a ove godine izvedena u okviru 26. BELEF-a.

Jakša Filipovac je stalni član Međunarodne plesne produkcije Balkan Dance project s kojom sarađuje od 2016. godine u predstavama Posle Soneta i The Cube Untold. Dobitnik je Specijalne pohvale Nagrade Terpsihora (2017.)  Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije kao jedan od učesnika plesne predstave Četiri pesme za Tađa.

Mladi-talenti-Jaksa-Filipovac2

Jakšin talenat je prepoznat od strane Fondacije za mlade talente grada Beograda koja mu je omogućila odlazak na usavršavanje u Austriji i s pravom možemo reći da je budućnost umetničke igre u Srbiji u njegovim rukama.

Fotografije: Nemanja Maraš

Share