Mandragora – carstvo mirisa

Ukoliko uživate u neobičnim, originalnim mirisima za koje znate da neće nositi ceo grad ili biste želeli da poput Holivudskih diva imate parfem napravljen samo za vas, otkivamo vam magično carstvo Mandragorinih mirisa. Nataša Bakić je pravljenju parfema veoma posvećena, neprestalno eksperimentiše i otkriva nove kombinacije, a moraćete da mi verujete na reč da su parfemi zaista fantastični budući da ne možemo da vam slikom i rečima dovoljno dobro dočaramo te predivne začine i slojeve svakog mirisa. Među velikim izborom različitih  mirisnih nota, svako će pronaći pravi za sebe, baš onakakav kakav mu pristaje. Osim što predivno mirišu, parfemi su napravljeni od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka pa ne samo da su netoksični već i neguju kožu

Mandragora---carstvo-mirisa-3

Mandragora se smatra mističnom biljkom, a mnogi narodi joj pripisuju magijska svojstva verovatno radi njenog halucinogenog dejstva. Izgled korena koji asocira na ljudsko telo, dodatno doprinosi toj mistifikaciji. Zašto si odabrala baš ovo ime za svoju mirsnu manufakturu?

Biljka Mandragora je svoju najveću slavu doživela u srednjem veku kada je smatrana za kraljicu svih čarobnih biljaka, amajliju, afrodizijak i još mnogo toga. Ono što je mene najviše privuklo je dvojna priroda ove biljke. Ovaj magični koren istovremeno simbolizuje i život i smrt i svetlo i tamu i kao sve istinske bajke, podseća nas da svaka magija ima svoju cenu kada se koristi za ostvarivanje prohteva ega. O mandragori govore mnoge legende, za nju se vezuju brojne kontroverze i bizarnosti, pa sam fascinirana ovom mističnom biljkom, shvatila da bi baš ona bila idealan naziv ali i amajlija mog brenda.

Mandragora---carstvo-mirisa12

Svako ko je kao dete pokušao da u kućnoj radinosti napravi parfem zna da to iako možda deluje jako zabavno i privlačno nije nimalo lako. Posle koliko neuspelih pokušaja si napravila prvi parfem na koji si bila ponosna i  kada si otkrila svoju ljubav prema mirisima?

Ljubav prema parfemima i uopšte carstvu mirisa se kod mene pojavila još u ranom detinstvu i prati me ceo život. Parfemi su za mene čista alhemija i za sada jedini medijum za putovanje kroz vreme, barem ono metafizičko. Koliko puta vam se desilo da izađete na ulicu i da nešto u vazduhu tog dana miriše baš na „onaj dan“ i da slike i osećaji nekontrolisano počnu da naviru? Zar to nije magija?
Moje eksperimentisanje sa mirisima i parfemima je počelo baš kada i moja ljubav prema istima, u detinstvu. Pravljenje parfema nije jednostavan, a ni kratak proces, jer osim samog procesa pravljenja, potrebno je i da parfem odstoji jedan određeni period kako bi sazreo i sve note u njemu se sjedinile u, ako je sve prošlo kako treba, jednu lepu mirisnu kompoziciju. To je proces pun zadovoljstva ali i neizvesnosti.

Mandragora---carstvo-mirisa-4

Kao što sam spomenula, pravljenje parfema uopšte nije jednostavno, a kada pomislimo na to koliko mirisi mogu uticati na naša emotivna stanja, važno je dobro poznavati svojstva biljaka. Da li imaš uzore među slavnim parfimerima i koliko je trajala tvoja priprema i izučavanje čitave filozofije proizvodnje mirisa?

Postoji dosta parfimera čijem radu se divim i u čijim parfemima uživam, a neki od njih su i Frederic Malle, Serge Lutens, Marc-Antoine Corticchiato (Parfum d’Empire), a posebno bih želela da izdvojim mlade, kreativne parfimere iz kuće Etat Libre d’Orange koji su napravili pregršt sjajnih, dekadentnih parfemskih priča.

Izučavanje filozofije pravljenja parfema je počelo relativno davno i traje još uvek. To je jedna apsolutno neiscrpna oblast!

Mandragora---carstvo-mirisa

Mirisi su veoma važna stvar u životu svakog od nas, oni su ti koji nas u deliću sekunde vrate u neki životni period i podsete na razne ljude koje smo usput sretali. Kako ti savetuješ svoje kupce pri odabiru mirisa i da li praviš i parfeme po narudžbini?

Ono što je pri odabiru parfema jako bitno i što uvek prvo savetujem svojim mušterijama je da probaju parfem na koži. Svi parfemi, a posebno prirodni se menjaju kada se sjedine sa mirisom vaše kože i na to utiču brojni faktori, kao što su ph kože, trenutni hormonski status i mnogi drugi, pa se dešava da miris iz bočice ili sa blotera i sa kože budu potpuno različite priče. Ono što je takođe jako bitno je da parfem izaberu po svom ličnom senzibilitetu i preferencijama, a ne vodeći se momentalnim trendom.

Da, „custom“ parfemi su nešto što rado pravim, ali je to ujedno i možda najveći izazov, pogotovo ako osobu ne poznajete lično. S druge strane, to može da bude jako lep i originalan poklon za dragu vam osobu. Kada osobu za koju pravim personalizovani parfem ne poznajem lično, volim da kroz prepisku, saznam neke stvari i postavim prava pitanja koja će mi pomoći da donekle otkrijem senzibilitet te osobe. Neka od pitanja mogu da budu i „Kakve ukuse u hrani najviše volite?“ „Koja junakinja/junak iz literature ili filma je ostavila/o najjači utisak na vas? „… i naravno, ako se osoba razume u parfeme, pitam je koje note preferira a koje ne.

Mandragora---carstvo-mirisa-2

Koliko parfrem koji nosimo govori o nama i može li se danas suditi o karakteru osobe na osnovu parfema, kada svi manje više mirišemo slično ukoliko koristimo konvencionalno proizvedene parfeme?

Ovo je tema o kojoj može beskonačno da se diskutuje, pa ću se potruditi da budem koliko toliko koncizna. Ako govorimo o ličnom „signature scent“ parfemu, onda bi on trebao da oslikava vašu ličnost, i ako je odabran sa pažnjom, takav parfem nam može „reći“ puno o osobi koja ga nosi. Međutim, postoje parfemi koji se biraju ciljano za određene prilike, kada želite da ostavite određeni utisak. Takvi parfemi ne moraju govoriti o vama kakvi zaista jeste, već o tome kakvi biste želeli da budete.

Što se tiče hiperprodukcije bezličnih parfema danas, to nažalost nije ništa novo ni drugačije nego što je situacija u ostalim granama umetnosti i društvu generalno. Još jedan staklić mozaika na kom se odlično vide posledice gušenja individualizma.

Mandragora---carstvo-mirisa-5

U tvojoj ponudi se nalaze i čvrsti, uljani parfemi koji su dugo bili zapostavljeni i skrajnuti pred uplivom komercijalnih parfemskih i toaletnih vodica. Kako se oni koriste i koje su njihove osobine?

Uljani i čvrsti parfemi su na našem tržištu, na moje iznenađenje, prilično velika nepoznanica. Od alkoholnih ih razlikuje to što su zdraviji za kožu (ako su prirodni), ostavljaju drugačiju, „puniju“ mirisnu senzaciju na koži, ali imaju i manju auru, jednostavno rečeno, neće ih osetiti poslednji čovek u redu u pošti ako stojite na šalteru.

Što se tiče načina upotrebe, tu nema neke velike razlike, apliciraju se na pulsne tačke ili bilo koja druga željena mesta na koži, a jako lepo mirišu i u kosi.

Naravno, ne treba ih nanositi na garderobu  i tkanine, ali mislim da je ovo upozorenje u nivou sa onim da ne stavljate kesu na glavu jer ćete se ugušiti. 😀

Mandragora---carstvo-mirisa-6

Kada se spomene parfem koji nije konvencionalno proizveden mnogi će pomisliti na parfeme koji se kupuju na ulici kao jeftinija i bleda kopija originalnih parfema. Kako bi neupućenima objasnila razliku između handmade parfema i popularnih točenih parfema?

Evo recimo ovako, to vam je kao razlika između hrane iz konzerve i pažljivo, sa strašću pripremljenog jela u nekom finom restoranu.

Parfemi koje ti proizvodiš imaju isključivo prirodne, kvalitetne sastojke i eterična ulja bez dodatih štetnih konzervanasa. Da li na ovaj način proizvedeni parfemi imaju kraći rok trajanja, koliko dugo se zadržavaju na koži i kako ih pravilno dozirati?

Parfemi koje pravim su, ako govorimo o uljanim, mešavina eteričnih ulja razblažena u baznom, biljnom ulju, u ovom slučaju jojobi i kokosu jer su to ulja koja su najstabilnija i imaju najduži rok trajanja. Kada govorimo o čvrstim, ta baza je pčelinji vosak i shea buter. Osim toga, mnoga eterična ulja služe kao konzervansi.

Precizan rok trajanja takvog proizvoda se ne može utvrditi jer puno zavisi i od toga kako ćete se vi ophoditi prema istom, ali minimalan rok trajanja takvog parfema je godinu dana, iako ja imam svoje primerke koji traju i po 6,7 godina i vremenom su postali samo bolji.

Mandragora---carstvo-mirisa-9

Osim parfema proizvodiš i hranljive kreme i druge preparate za negu. Kakve su za sada reakcije potrošača i imaš li u planu organizaciju nekih edukativnih radionica?

Da, pored parfema pravim i prirodnu kozmetiku, tu su kreme za lice i telo, uljani serumi i eliksiri za lice, razni melemi, balzami za usta i još dosta toga. Važno je da naglasim da sve to pravim od nerafinisanih, hladno ceđenih ulja i butera, bez vodene faze i naravno bez konzervanasa i bilo kakvih emulgatora.

Za sada nisam razmišljala o organizovanju radionica.

Mandragora---carstvo-mirisa-7

Kada govorimo o mirisima, ne mogu a da se ne dotaknem aromaterapije. Zanima me koliko aromaterapija ima uticaja na tvoje mirisne kompozicije i kako biraš sastojke, da li se vodiš pravilima aromaterapije ili biraš mirise po osećaju i inspiraciji?

Pored parfema, takođe pravim i aromatherapy uljane kompozicije za različite aromaterapijske namene. Naravno, kada ulazite u svet eteričnih ulja, prvo što naučite su njihova aromaterapijska svojstva. Kada pravim parfeme vodim se pre svega inspiracijom, ali svakako i poznavanjem svojstava i međusobnom kompatibilnošću eteričnih ulja.

Mandragora---carstvo-mirisa10

Kada smo kod inspiracije, veoma mi se svideo tvoj način prezentacije pojedinih mirisa i činjenica da iza mirisa postoji priča. Kako miriše Ana Bolen ili recimo krvava grofica Madam Batori? Da li te inspiriše istorija i istorijske ličnosti i šta je u tvom slučaju okidač da bi stvorila jedan miris?

Inspiracija je vrlo fluidna i neuhvatljiva stvar. Morate znati otvoriti se, probuditi sva čula i osluškivati inspiraciju, ona se najjasnije prikazuje kada ste najranjiviji. Što se tiče konkretnih tema koje me inspirišu, one su zaista različite. Nekada to može biti neka istorijska ličnost koja mene intrigira, nekad sećanje na nešto, neka fantazija…

Kada odlučim da to bude neka istorijska ličnost, kao u slučaju ove dve fatalne dame koje si spomenula, onda istražujem o njima i pokušavam da saznam neke skrivene fakte i intimne detalje  koji bi mi pomogli u kreiranju parfema.

 Anne Boleyn: Njena kosa miriše na jasmin i crno vino, pogledom pokorava kraljeve, iz nedara joj viri džoker od sinoćne partije pokera… Zbog nje glavu gube svi pa i ona sama…
Note: jasmin, ylang-ylang, biber, pačuli, seme šargarepe, kedar, sandalovina, labdanum, musk.

Madam Bathory: Zvuk njenih koraka uznemiruje mlade device. Ona ih oseća po mirisu i po pulsu. Kupa se u crvenim kupkama i miriše na krvavo crvene ruže. Njen budoar krije više tajni od veštičije jazbine. Ona je Eržebet Batori.
Note: tamjan, ruža, mirta, pačuli, jatamansi, duvan, opium, musk, labdanum.

Mandragora---carstvo-mirisa11

Kako bi nam najbolje dočarala miris koji si stvorila za sebe?

To je kao da me pitaš da ti kažem nešto o sebi, a na to pitanje nikada ne znam da odgovorim. 🙂 Ali evo mogu reći da volim parfeme koji u sebi imaju neku animalističku notu.

Gde se mogu omirisati, isprobati i kupiti Mandragorini proizvodi?

Mandragorine proizvode za sada možete probati i kupiti na nekim od Beogradskih sajmova ručne radinosti, kao i poručiti na fejsbuk stranici, gde možete i pratiti sve objave i najave za sajmove.

Mandragora---carstvo-mirisa-8

foto: Andrijana Kovrlija; enterijer – restoran: Radost Fina Kuhinjica

Share