LEKSIKON: Andrej Josifovski

UMETNOST JE POKRETAČ ŽIVOTA

U OKVIRU NOVOG, LETNJEG IZDANJA LEKSIKONA VAM PREDSTAVLJAM JOŠ JEDNOG DIVNOG DEČAKA, ANDREJA JOSIFOVSKOG. AVANTURISTU, ARHITEKTU, MURALISTU, ČIJI PROJEKAT #USRACUSE VEĆ UVELIKO RADI NA KULTIVISANJU ONIH KOJI MISLE DA SVE ZNAJU. U NASTAVKU SAZNAJTE KAKO JE NASTAO PIJANISTA, ZA KOLIKO PARA JE PRISTAO DA IZVADI PRVI ZUB, ALI I GDE MOŽETE PRONAĆI VERNE KOPIJE SLIKA KOJE NOSI U SRCU

LEKSIKON-Andrej-Josifovski

NEŠTO ZA POČETAK?
Za početak ću parafrazirati jednog filozofa i reći: „Stvaram, dakle postojim.”

KAKO JE NASTAO PIJANISTA?
Voleli se mama i tata, tako mi je barem rekla roda. 🙂 Doselio sam se kao dečkić sa Gardoša na Bežanijsku kosu sa notnom sveskom u ruci, a u Pijanistu sam se pretvorio kada su mi roditelji kupili klavir. Uporno sam vežbao za završni ispit muzičke škole, a dobar klavir se daleko čuje. Društvo iz kraja mi je tako nadenulo to umetničko ime, a zidovima u kraju se ono dopalo.

LEKSIKON-Andrej-Josifovski6

PAMTIŠ LI KAKO SI OSTAO BEZ PRVOG MLEČNOG ZUBA?
Metodom konca. Pristao sam na to za onu braon novčanicu od 100 novih dinara.

ŠTA JE MURAL? MOŽE I BUKVALNO, ALI I U OGRANCIMA SRCA TVOG.
Nadležni bi rekli da je to šaranje po zidovima i da za to sledi prekršajna kazna. Inače, mural je slika na zidu sa svim elementima koje ima i ona na platnu. Nadležne sam pomenuo, jer za njih nema razlike između murala i grafita. Jednom rečju, to su slike oslikane na zidovima, obično velikih razmera, inače verna kopija onih sa zidova mog srca.

SLATKO, SLANO, ILI NEŠTO TREĆE?
Nešto treće. Uvek drugačije od ponuđenog.

LEKSIKON-Andrej-Josifovski4

KOGA SMATRAŠ UMETNIKOM ŽIVLJENJA?
Udahnuti zidovima život spada u domen magije i zato je to nadrealista Salvador Dali. Ja sam možda veći ludak od njega, jer se on nije tako često peo na skele.

ODAKLE DOLAZI INSPIRACIJA I IMA LI JE UVEK?
Radim ono što zaista volim i to me čini srećnim. Rad je kao lepo putovanje, on me inspiriše, jer putovanja su večna.

NEŠTO ŠTO ME JE ODUVEK ZANIMALO. KAKO PRONALAZIŠ PROSTOR (U TVOM SLUČAJU – ZID) ZA RAD?
Od malena sam voleo da crtam ili da nešto pravim alatom. Traženje prostora je sada već profesionalna deformacija.
Kao arhitekta stalno posmatram građevine i gledam zid koji bi mogao da padne, odnosno koji bi bio idealan da se na njemu pojavi neki mural. Ideje se same po sebi javljaju, jer svaki ambijent ima neki svoj duh koji se krije iza zidova. To i jeste moj koncept, uklapanje crteža u duhu značenja nekog zida. Arhitekte bi rekle da je to stvaranje u skladu sa kontekstom…

LEKSIKON-Andrej-Josifovski2

OMILJENI CRTANI JUNAK?
Teško je naći omiljenog među mnogima iz onih divnih crtaća uz koje je moja generacija odrastala, ali mislim da su to ipak bili Tom i Džeri, a sa njima svakako i Popaj!

MOŽE LI SE OD LJUBAVI PREMA ONOME ŠTO RADIMO I KONKRETNO ŽIVETI? MATERIJALNO, DUHOVNO, KAKO GOD?
Duhovno svakako da, zbog toga se ovim poslom i bavim, inače da mislim drugačije, zaposlio bih se na berzi. Danas nikome nije lako da živi od svog rada, ali ne žalim se.

KOJA SE OSEĆANJA DOŽIVE KADA STANEŠ PRED JEDAN SVOJ OPLEMENJENI ZID?
Osetim veliku sreću kada vidim da je to upravo ona slika koju sam video u svojoj mašti. To je osećanje ispunjenosti energijom koja vas uzdiže.

PREPORUKA ZA PROČITATI/POSLUŠATI/POGLEDATI?
„Šta je pesnik hteo da kaže”, i uvek slušajte samo Čorbu, te pesme su životne i zauvek inspirativne! Obavezno posetiti Ermitaž. TV dnevnik, 24 minuta sa Zoranom Kesićem, emisija koja uvek može da te nasmeje do suza. Osim toga, postoje i oni momci iz Novog Sada, iz „Državnog posla” njihove fore ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

LEKSIKON-Andrej-Josifovski3

KOME BI PORUČIO DA SE MALO KULTIVIŠE?
Onima koji misle da znaju sve i da mogu sve. „Kultivišimo” njihovu kulturu i njihovu umetnost. Pokret #usracuse uveliko radi na tome.

HOĆE LI SE OSTVARITI NEKI LEPI PLANOVI/RADOVI U SKORIJE VREME?
Hoće naravno, jer svako jutro je novi izazov. Umetnost je pokretač života.

PORUKA ZA KRAJ?
Računajte na mene i ne dirajte moje zidove, I`ll be back!

Share