Ko su moderne heroine?

Pojam „Heroine” je bilo daleko lakše definisati pre pedeset godina. U skladu sa tadašnjim filmovima i televizijskim serijama, idealizovane „heroine” su gotovo uvek bile protagonisti, idilične verzije princeza iz bajki i shodno tome su bile i odevene. Klasičan stil Holivudskih diva kao što su Grace Kelly, Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, opstaju i služe kao glamurozan podsetnik na jednostavnije vreme. Međutim, jasno je da u tom vremenu više ne živimo. Kada danas govorimo o stilu heroina iz filmova i serija, samo značenje reči je proširenije i komplikovanije. Današnje heroine nisu uvek protagonisti, niti je njihov prepoznatljiv pečat sveden na lepršave haljine i uzak struk.

U ovom slučaju, garderoba se upotrebljava kao iskaz njihovih moći i unikatnih uloga, podsećajući nas da za način na koji se oblačimo ne postoje jasna pravila i da je pre svega bitno da odeća koju nosimo gradi našu individualnost, kao i obrnuto. Stil koji je kreiran za određenog lika je pre svega alat. Bez obzira na to da li je u pitanju delo koje se eksplicitno bavi temom mode, garderoba nosi moć da stvori ili da slomi lika. Način odevanja više nije isključivo vezan za aktuelne trendove, već je područje za poruku – društvenu, političku ili ličnu.

Suzi Bišop iz Moonrise Kingdom/Kraljevstvo izlazećeg meseca (2012) je tipična – da ne kažemo, atipična – devojka iz čudesnog sveta Vesa Andersona. Izolovana dvanaestogodišnjakinja pronalazi utočište u svojim omiljenim naslovima, knjigama o smelim devojkama koje se bore za sebe.

Iako Suzi ne nailazi na razumevanje svoje porodice – koja često ima suviše banalnu reakciju na njenu depresiju i melanholičnost – ona u potpunosti razume sebe, a njena garderoba samo naglašava tu činjenicu.

Prepoznaje se po monohromatskim outfitima i petar pan kragni, dok nas suptilno ubeđuje da čarape do kolena možda ipak nisu u potpunosti demode. Suzin oklop od sveta je plavi krejon, jako iscrtan po kapcima, roza beretka i dvogled uz čiju pomoć planira beg u novo kraljevstvo.

Almost Famous/Zamalo poznati (2000) je filmovana vizija slavne muzičke ere 70-ih godina i rokenrola. Šarmantna Peni Lejn, koju glumi Kejt Hudson, je takoreći „groupie” za bend Stillwater. Ona je komplikovana, samodestruktivna, zanosna ličnost koja neminovno voli muziku i želi više nego što joj je život servirao. Pegin stil je u skladu sa trendovima 70-ih (teksas i izvrnuta koža, hej!), zauvek malo razbarušen, a njene tanke bretele i kraćane bluze odaju nežnost koja je suštinski deo njene ličnosti.

Za razliku od filmova, serije nam svojom formom pružaju dublji uvid u razvoj stila određenog lika, a za tako nešto je serija Buffy the Vampire Slayer/Bafi, ubica vampira kultni primer. Bafi Samers je bila nova pojava 90-ih godina. Dok je na prvi pogled priča delovala kao nešto već viđeno, mlada, atraktivna plavuša koja se seli u novi grad, nije bilo očekivano da će baš ona predvoditi borbu koja će više puta spasiti svet.

Sintija Bergstrom, koja je bila zadužena za garderobu naglasak je stavila na Bafi, gradeći njen karakter kroz stapanje stila stereotipičnih ženskih likova iz 90-ih i specifičnih komada koji su svojstveni ovom liku. Ako je Bafi bila prepoznatljiva po nečemu, to su bile kratke haljine, pleteni džemperi, loknasta plava kosa i pre svega, koža u svim formama. Od klasičnih crnih kožnih jakni, do poznatih roze pantalona od kože, Bergstrom je uvek uspevala da nam prikaže lika sa stilom, čija garderoba označava mnogo više od onog što vidimo na prvi pogled.

Elementary je po mnogo čemu osveženi pristup Šerlok Holms narativu, velikim delom zbog toga što je Votson u ovom slučaju žena. Lusi Lu je ovom liku podarila novi sloj ličnosti, od staromodnog Votsona stvorivši ambicioznog i tvrdoglavog lika sa neizmernom količinom empatije. Njen stil je pre svega jednostavan i u neku ruku, klasičan, poigrava se sa činjenicom da je originalni Votson bio muškarac.

Često vidimo osvrt na tradicionalni muški smoking u različitim krojevima, kao i raznovrsne košulje sa suptilnim printom koje su dovoljne da razbiju monotoniju. Varijacija na staromodnu leptir mašnu i jedinstveni sat koji joj je na ruci u svakoj epizodi, potpis su Vatsoninog stila u ovoj modernoj verziji Dojlove priče.

Broad City je inovativna verzija poznatih sitcom-a koja prati urnebesne avanture dve devojke, Ilane i Abi, u njihovom pokušaju da se ostvare u Njujorku. Ovde nam je fokus na Ilani, koju glumi Ilana Glejzer i za koju možemo reći da je redak primer ležernog i mladalačkog oblačenja.

Njen stil se drastično razlikuje od ostalih „heroina” na listi, upravo zato što predstavlja osobu koja i dalje sazreva i odrasta. Međutim, Ilana se posebno ističe time što svom outfitu uvek doda neuobičajen detalj koji je izdvoji od drugih. Bilo da je u pitanju tamno plavi karmin ili bokserice do struka koje se vide iznad farmerki u kombinaciji sa crop topom, Ilana nema blama i zato je volimo. Česta pojava odeće sa natpisom je takođe inheretan deo njenog stila, kao platforma putem koje može da prenese političku poruku, bilo satiričnu ili ozbiljnu, kako bi iskazala svoje mišljenje.

Share