Ko dizajnira enterijere u Srbiji?

Čast mi je i zadovoljstvo da vam u ovom tekstu predstavim arhitekte i dizajnere enterijera (moje drage kolege), koji originalnim idejama i svojim istančanim stilom oduševljavaju pristalice neprikosnoveno modernog stila u enterijeru.

Koliko puta ste sigurno boravili u savršeno dizajniranim objektima poput hotela, restorana, luksuznih vila, butika, kafića i diskoteka diveći se originalnim idejnim rešenjima i različitim stilovima a da niste znali ko potpisuje taj originalni dizajn? Iza njih stoji veliko iskustvo i ime koje je stečeno napornim radom i konstantnim inovativnim rešenjima, pa se njihovi radovi lako prepoznaju na ovim prostorima. Po mom mišljenju, oni su mađu najboljim dizajnerima enterijera u našoj zemlji, a danas ću vas upoznati sa njihovim najznačajnijim ostvarenjima.

Dejan Babović

Dejan Babović je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1988. godine.

U dosadašnjoj karijeri je realizovao preko dvesta projekata javnih i privatnih objekata različitih gabarita, kao i desetak projekata objekata. Njegovi najznačajniji projekti su Hotel Park u Doboju koji je nastao rekonstrukcijom hotela Bosna. Od nekadašnje fasade, Dejan je sačuvao samo konstruktivni kostur koji je obložen staklenim panelima sa strukturom drveta. Jasne geometrijske forme i minimalistički korpusi tek u naznakama nogoveštavaju luksuz enterijera. Restoran Devetka, Dejan nam ovim projektom pokazuje da je moguće zadržati lik tradicionalne planinske kuće,  Cafee Escape –  na prvi pogled, rešenje ovog enterijera privlači pažnju svojim koloritom i upotrebom širokog spektra materijala ukomponovanih u jednu celinu, Cafee Space – futurizam, transparentnost i igra svetla kao osnovne odlike prostora. Različite vrste podne, zidne i plafonske rasvete omogućavaju segmentirano korišćenje i stvaranje uvek drugačijih efekata i atmosfere.

Ko dizajnira enterijere u Srbiji

Predrag Sofronović

Predrag Sofronović je diplomirao na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu gde je kao student generacije ostao na fakultetu i radio kao asistent u nastavi, a kasnije osnovao sopstvenu firmu-design office (Studio Sofronović) za projektovanje, opremanje enterijera i proizvodnju nameštaja.

U njegovim projektima preovlađuju oštre linije, jednostavnost i minimalizam, a kao takvi ističu se poslovno-prodajni objekati kompanije Samsung, InterMax objekat kućne tehnike, idejno rešenje filijale Vojvođanske Banke, dva butika obuće Primo Valore (Knez Mihajlova 47  i Kralja Petra 50),  diskoteka Madonna u Požarevcu…

Gospodin Sofronović svoja idejna rešenja izvodi ručno, putem skica i u vidu perspektiva.

Ko dizajnira enterijere u Srbiji 3

Aleksandar Mijatović

Aleksandar Mijatović je diplomirao na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, a zvanje redovnog profesora dobio je 2009. godine za oblast Unutrašnja arhitektura na pomenutom fakultetu. Punih 25 godina Aleksandar se bavi projektovanjem i konsaltingom u oblasti enterijera, eksterijera i arhitekture. Izveo je preko 400 autorskih projekata na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Grčke, Španije, Nemačke, Paname…

Kada projektuje neki ugostiteljski objekat za njega najbitnija i prva stavka je funkcionalnost. Druga bitna stvar na koju obraća pažnju kada su ugostiteljski objekti u pitanju su gosti. Aleksandar smatra da se svaki gost lokala mora osećati kao kod svoje kuće, čak i prijatnije od toga, a to je dug proces stvaranja stalnih gostiju. Njegovi najznačajniji projekti su Hotel Balkan, Restorani  (Amfora, Balsac, Dorian Gray, Duomo, Franš, Golub, Kazamat, Iguana, Leonardo, Mala fabrika ukusa, Na ćošku),  Caffe Restorani (Bacio, Biblioteka, Ceger, Coffe room, Iron, Kandahar, Nero, Oknobar, Monin, Oko, Petit, Princess, Klub Kasina, Klub Keneddy, Klub Mactire…) Gospodin Mijatović smatra da između njega i kolega ne postiji konkurencija budući da svako ima svoj stil i pristup po kome se prepoznaje.

Ko dizajnira enterijere u Srbiji 2

Vladimir Gugl

Vladimir Gugl je takođe diplomirao na fakultetu  Primenjenih umetnosti u Beogradu.

On je sigurno jedan od najtraženijih dizajnera u Srbiji. Godine 1993. je počeo da se bavi projektovanjem, a prvi projekat iznad zemlje, kako sam kaže, bio je Soho bar. Zatim je usledilo i dizajniranje lokala na Dorćolu, a onda i restorani Tribeca i Que pasa. Ljudi ga uglavnom pamte i prepoznaju po restoranima Monument, 4 sobe, Akademija, Industrija, restoranu Sinđelić, hotelu Crystal.

Vladimir se pri dizajniranju restorana okreće prirodnim materijalima, ekologiji, te u njegovim enterijerima preovlađuju materijali poput drveta, opeke i kamena. Odličan primer je dizajn dva caffee restorana Boutique u Knez Mihajlovoj ulici i na Trgu republike. Svojom kreativnom vizijom stilski razigranog prostora Vladimir Gugl je realizovao ovaj enterijer pod uticajem primenjene pop estetike. On se vešto poigrava kombinovanjem različitih stilova ali i materijala u enterijeru što se vidi na primeru još jednog njegovog autorskog rešenja, dizajnu koji se može videti u restoranu Monte Cristo u Beogradu.

Ko dizajnira enterijere u Srbiji 4

 Nemanja Kiso

Share