Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vaš dom

Leto je uveliko počelo, sezona godišnjih odmora i letovanja je u punom jeku i verujem da je tema o kojoj ću danas pisati došla u pravom trenutku. Tema je za sve ljubitelje mediteranskog stila u enterijeru i sve one kojima su morsko plavetnilo, palme, školjke i korali asocijacija na radost i letnje tople dane. U ovom broju vas savetujem kako da se uz nekoliko dekorativnih trikova, kod svoje kuće osećate kao na egzotičnom letovanju i kako da u vaš dom unesete miris mora i šum talasa.

Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vas dom

Pre svega, potrebno je da akcenat za uređenje stavite na prostorije u kojima najviše boravite leti (dnevna soba, spavaća soba i terasa), a zatim u njih unesete spektar boja koje asociraju na leto ali i mediteranski stil. Boje poput bele, plave, bež (boje peska), zelene i žute dobra su osnova za uređenje enterijera u ovom stilu. Moj savet je da zidovi dnevne ili spavaće sobe budu obojeni u kombinaciji bele i svetloplave boje (simbolizuje nebo nad morskom pučinom) s tim što će se teget boja (simbolizuje nedostižne morske dubine) pojaviti samo mestimično, u vidu pruga kao detalj.

Materijali koji se najčešće upotrebljavaju i odgovaraju ovom stilu su kamen, staklo, drvo, trska i platno, dok je za nameštaj dobro odabrati kvalitetno drvo ili kovano gvožđe.

Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vas dom 7

Moj savet je da posebnu pažnju obratite na detalje jer su oni ti koji prave značajnu razliku, te ako ih pravilno i strateški rasporedite mogu pozitivno uticati na vašu psihu.

Kada je reč o dnevnoj sobi, potrudite se da osmislite i napravite kutak koji će biti vaša morska oaza poput police sa školjkicama i dekorativnim kamenčićima, maketu broda, akvarijum, mini fontanu ili neko interesantno rastinje. Takođe, prostor u dnevnoj sobi osvežite zanimljivim tepihom, zavesama i draperijama od platna u tamno plavoj boji, a jastučići mogu biti bele, svetloplave, žute ili crvene boje.

Za spavaću sobu se možete poslužiti brzim trikom i posteljinom sa motivima morskih talasa, delfina ili morskih konjića te za čas promeniti izgled sobe. Opredelite se za mirnije nijanse plave, bele ili boju peska.

Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vas dom 2

Terasu ili balkon možete relativno brzo pretvoriti u morsku oazu. Za to su vam potrebne morske zvezde i školjkice, koje možete okačiti po zidovima kao i kavez sa ptičicama. Pleteni stočići i ležaljke, kao i mediteranske biljke zasađene u dekorativnim saksijama, doneće vašoj terasi pravi mediteranski ugođaj.

Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vas dom 4

Akvarijum u stambenim i javnim prostorima po Feng šuiju

Ono što je postalo neizostavan deo enterijera javnih objekata, ali i nekih stambenih objekata je upravo akvarijum sa ribicama. Ne samo što je veoma dekorativan čime privlači veliku pažnju posetilaca, voda i ribice povoljno utiču na psihu čoveka, a pravilno postavljen akvarijum sa ribicama po pravilima feng šuija, veruje se, može doneti boljitak na polju karijere, zdravlja ili novca. Zbog toga nas ne iznenađuje što neki od najvećih i najboljih svetskih hotela i restorana poseduju velike akvarijume u predelu foajea ili čekaonica. Okrugli oblik akvarijuma je najoptimalniji pa onda redom svi drugi oblici. Voda u akvarijumu mora biti savršeno bistra i čista, te ako je voda zamućena može vam doneti pogoršanje na poslovnom planu (ako se akvarijum nalazi u poslovnom prostoru), ali i na zdravstvenom, ljubavnom planu (ako se akvarijum nalazi u stambenom objektu) kako se veruje po feng šuiju.

Kako da elemente iz morskog ambijenta inkorporirate u vas dom 5

Osim toga, po Feng šuiju potrebno je da u akvarijumu imate pet potrebnih elemenata: staklo je element zemlja, pumpa je element metal, zelenilo i trava je element drvo, voda je element voda, sijalica i same ribice simbolišu element vatre. I mesto postavljanja akvarijuma je od velikog značaja, zato u sredinu stana postavite akvarijum za zdravlje i blagostanje, za novac je najbolje postaviti akvarijum kod ulaznih vrata ili na jugoistok objekta, a ukoliko je potrebno da unapredite karijeru, akvarijum postavite na sever ili na jugozapad kada je u pitanju ljubav i partnerstvo. Postoje određena pravila kada su ribice u pitanju, što sam se i lično uverio nekoliko puta kada sam bio u poseti uspešnim ljudima i njihovim kompanijama. Zlatna ribica je po Feng šuiju lek za novac. Smatra se da je najoptimalnije imati osam zlatnih ribica i jednu crnu koja preuzima negativnu energiju prostora, sve to zavisi i od veličine vašeg akvarijuma. Ako imate mali akvarijum birajte manje ribice jarkih boja ali i obavezno jednu crnu. Izbegavajte vrste poput skalara i ribicu borca.

Share