Fred Wesley u Beogradu

Legendarni frontmen, trombonista i autor Fred Wesley jedan je od osnivača fank muzike, kompozitor i instrumentalista čuvenog James Browna, šef benda The JB’s i The New JB’s, solista George Clintona i Parlament Funcadelic-a i član Bootsy Colins Rubber Banda, u okviru evropske turneje, nastupiće, sa svojim bendom Generations u Beogradu, na Dan žena 8. marta, u klubu Bluz i Pivo (Cetinjska 15).

Zagrevanje bine napraviće beogradski didžejevi  DJ IRON & TIMBE, sa početkom od 19h.

Fred Wesley je rođen je 1943. godine u Kolambusu, u Džordžiji, a odrastao u Mobileu, u Alabami. Započeo je svoju karijeru kao tinejdžer trombonista, svirajući sa Ike i Tinom Turner. Kasnije je bio muzički direktor, aranžer, trombonista i primarni kompozitor James Brown-a s kim je radio od 1968-1975. Nakon toga je aranžirao i svirao sa Parliament-Funkadelic-om i Bootsy’s Rubber Band-om. Sa James Brown-om, Fred Wesley je postao svetski najpoznatiji “sideman”, koji je orkestrirao dinamične gruvove, a čiji su smele i hirurški precizne prepoznatljive solo deonice definisale jezik funk-a. Podigao je funk muziku na nove lestvice zajedno sa George Clinton-om i Bootsy Collins-om.  Fred je snimio desetak solo albuma, uključujući kultni „House party”, koji se pojavljuje u Oskarom nagrađenom dokumentarcu When We Were Kings i bezbroj drugih dokumentarnih filmova i knjiga o funk-u. Fred Wesley održava master klasove širom sveta. Kao veteran Count Basie Orchestra, Fred je radio sa umetnicima od Ray Charles-a do Russell Gunn-a. Njegovi trenutni projekti uključuju organ trio Generations, The New JB’s sa kojima nastavlja da postavlja standarde u poslednjih dvadeset pet godina, sarađuje sa klezmer-funk-hip-hop sastavom Abraham Incorporated i sa njegovim starijim kolegom iz James Brown benda, mentorom i prijateljem, legendarnim Pee Wee Ellis-om.

GENERATIONS

Dekadama nakon njegovog rada sa James Brown-om I George Clinton-om, ispostavljajući se jednim od arhitekata fanka, Fred Wesley je otpočeo novi muzički projekat koji ga je povezao sa korenima jazz-a a i sa budućnošću. Generations je funk jazz trio predvođen sedamdesetsedmogodišnjim trombonistom Fred Wesley-jem, dvadesetpetogodišnjim vanserijskim italijanskim organistom Leonardo Corradi-jem i četrdesetpetogodišnjim majstorom funk i jazz gruvova, francuzom Tony Match-om. Tri muzičara koja su se inicijalno upoznala radeći tribute legendarnom organisti Jimmy Smith-u, „kliknuli su” i nastavili da rade zajedno. Njihov šou kombinuje Wesley-jev neverovatan talenat i veliko iskustvo u radu sa umetnicima poput James Browna, Count Basie i Ray Charles-a, D’Angelo-a, sa Corradi-jevim energičnim refleksijama na Smith-a i druge jazz gromade i Match-ove jazz ritmove obojene originalnim uticajima Afro bitova i elektronike.

Očekuje vas redak muzički događaj i ozbiljna žurka 8. marta u Bluz i Pivo, sa bendom jedne od najvećih legendi moderne muzike, Fred Wesley-jem.

CENA KARTE:
od 21. Februara – 2100 dinara
na ulazu – 2500 dinara
Broj karata ograničen na 250

Share