Film Sunce i Beton otvara 12. GoetheFEST

Ovogodišnje, 12. izdanje GoetheFEST-a otvoriće film ,,Sunce i beton” u režiji Dejvida Vnenta, osvajač Bavarske nagrade 2022. za najbolji scenario, u četvrtak 12. oktobra u 19:30h u Kulturnom centru Beograda. Ovo ostvarenje je beskompromisna filmska adaptacija bestselera proslavljenog nemačkog stand-up komičara, podcast voditelja i pisca Feliksa Lobrehta.

Radnja filma odigrava se u stambenom naselju Berlin-Gropijusštat u najtoplije leto 2003. godine. Parkovi zaudaraju na pseći izmet, na svakom koraku su ostaci razbijenog stakla, po ćoškovima stoje dileri. Ovde žive samo kriminalci i žrtve. Lukas, Đino i Julijus spadaju u žrtve. Nemaju novca za bazen, nemaju sreće u ljubavi, kod kuće se samo svađaju. Kada u parku kupuju travu, svedoci su sukoba dilerskih bandi. Lukas dobija batine i treba da plati reket od 500 evra. Odakle mu toliki novac? Njegov novi drug iz razreda, Sančez, ima ideju: mogli bi zajedno da provale u školu, izvuku nove računare iz skladišta i prodaju ih. To bi im rešilo sve finansijske probleme. Njihov plan se ostvaruje – zamalo.


Reditelj Dejvid Vnent je o ovom ostvarenju rekao: “Pravljenje filma o ovoj temi u ovom trenutku mi je bilo blisko srcu. Sunce i beton je zabavan i surov film i prikazuje strukture, predrasude i pristrasne autoritete koji otežavaju ovim dečacima da pobegnu iz svog miljea. Hteo sam da pokažem kako izgleda život nekome ko odrasta u Gropijuštatu a čiji roditelji nisu obrazovani ili Nemci, neko ko počinje život ne od nule, već od minus deset. Siromaštvo je nešto što povezuje sve likove. Siromaštvo ih sprečava da pobegnu iz svoje situacije i napreduju. To je dublja tema filma”


Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Refleksije – između percepcije i stvarnosti“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmova koji pružaju duboku analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu odnosno onih koje su za savremeno društvo relevantne: “Sunce i Beton”, “Obični”, “Egzil”, “Zbornica”, “Sveti pauk”, “Zaljubljena Orfeja” i “Čovekove mere”.

Beogradski program 12. GoetheFEST-a održava se od 12. do 15. oktobra u Kulturnom centru Beograda, novosadski program u Kulturnom centru Novog Sada od 19. do 22. oktobra, a niški program u sali 5 bioskopa Cineplexx Niš od 26. do 29. oktobra 2023. godine, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Share