Film francuske nobelovke Ani Erno na ovogodišnjem BELDOCS-u

Godine super osmice (The Super 8 Years) u režiji francuske dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Ani Erno i njenog sina Davida Erno-Brioa, je još jedan naslov koji će publika biti u prilici da vidi na šesnaestom BELDOCS festivalu, koji traje od 10.-17.maja 2023. godine.

Godine super osmice sačinjen je od arhivskih snimaka porodice Erno nastalih u periodu između 1972. i 1981. godine i svedoči o njihovom životu od trenutka kada, kupivši 8mm kameru i projektor, počinju da beleže svoju svakodnevicu. Kroz reminiscencije na minulo vreme Erno, kao scenaristkinja i naratorka filma, nudi refleksivnu verbalnu podlogu inicijalno nemim snimcima. U intimnoj povesti sačinjenoj istovremeno od malih građanskih rituala i putovanja širom sveta – od SSSR-a do Albanije – odražavaju se globalna socijalna previranja. Snimci iz ruke supruga Filipa Ernoa prate umetničko stasavanje Ani Erno i odrastanje njihove dvojice sinova.

Pišući autobiografski i putopisni zapis koji će poslužiti kao osnova ovog filma, Erno praktično stvara svoje novo književno delo koje rezonuje sa njenom memoarskom prozom, koristeći filmski kontekst da ga oživi upečatlljivim i slikovitim prizorima iz svoje stvarnosti.


Film je svetsku premijeru imao 14. decembra 2022. godine, a uvršten je u selekcije festivala u Kanu, Njujorku, Cirihu i Busanu.

Ani Erno (Annie Eranux) je francuska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, poznata po delima Jedna žena (1988), Događaj (2000), Zaposednutost (2008), koje je u Srbiji objavila izdavačka kuća Štrik, u prevodu Jelene Stakić, Olje Petronić i Bojana Savića Ostojića. Po romanu Događaj, 2021. godine Odri Divan snimila je istoimeni film koji je na Filmskom festivalu u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom. David Erno-Brio, korežiser filma i sin Ani Erno, po zanimanju je novinar, scenarista i reditelj.

Share