EKOKULT najavljuje

Treća po redu međunarodna manifestacija i izložba EKOKULT, održaće se od 19. oktobra do 1. novembra u Galeriji Progres u Knez Mihailovoj ulici broj 27. U okviru ove jedinstvene i sada već tradicionalne izložbe i njenog pratećeg programa, integrisani su  segmenti eko arhitekture, eko kulture, eko umetnosti, eko dizajna i eko života, sa idejom da se otvori dijalog sa širokom javnošću, promovišu znanja, razvoj i primena ekološkog i održivog pristupa u arhitekturi, građevinarstvu, umetničkom stvaralaštvu i razmišljanju.

EKOKULT-najavljuje

Organizatori manifestacije, Udruženje Ekokult i magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća, nastoje da ovim projektom doprinosui razvoju afirmacije održivog pristupa arhitekturi i dizajnu, kao i savremenih umetničkih formi i izraza i unapređenju razumevanja ideja i jezika savremene umetnosti, kao i da na taj način pruže podršku inovativnim i eksperimentalnim multimedijalnim projektima, a sve iz ugla ekološkog i održivog pristupa konceptu stvaralačkog procesa i upotrebe prirodnih materijala u vizuelnim umetnostima. Upravo je ODRŽIVOST tema ovogodišnje manifestacije.

Održivost je koncept gledanja u budućnost razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja. Ova tri stuba održivosti su međuzavisni i zahtevaju stalno usklađivanje. Ali ne samo njih, nego svih segmenata života koji mogu obezbediti našu zajedničku budućnost, određenu održivim razvojem koji zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a da pri tome ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje sopstvene potrebe. Potrudićemo se da ovu značajnu temu približimo širem auditorijumu na EKOKULTu, kroz izložbu i prateći program, kaže Vladimir Lovrić, predsednik Udruženja Ekokult i autor izložbe.

EKOKULT-najavljuje2

Manifestacija i izložba EKOKULT predstavlja više od 100 autora, arhitekata, dizajnera, naučnika i umetnika iz Srbije i sveta iz različitih oblasti eko arhitekture, dizajna, likovih i primenjenih umetnosti, eko života i nauke, a ove godine biće predstavljen i veliki broj mladih umetnika.

Svoje radove na Ekokultu predstaviće brojni mladi umetnici među kojima su Marija Šević, Milica Marinković, Arpad Pulai, Studio Autori, i mnogi drugi,  ali i već afirmisani umetnici poput Zvonka Markovića, Nataše Šarić, Leonore Vekić, Viktora Kissa, Mihaela Milunovića i mnogih drugih. U okviru pratećeg programa svoje viđenje eko života predstaviće Maja Volk i specijalista za antiejdžing dr Jasmina Lalošević, biće održana predstava Običan dan u životu praslikara, kao i modni i drugi performansi, tribine i predavanja na teme eko arhitekture, dizajna, multimedijalni prikazi, muzički nastupi i radionice.

EKOKULT-najavljuje3

Share