Džonatan Adler dizajner prepoznatljivog stila

Danas značajna ličnost na dizajn sceni nekada „netalentovani grnčar“, Džonatan Adler (Jonathan Adler) je možda najpoznatiji američki dizajner nameštaja i kućnog dekora danas.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila7

Rođen je i odrastao Nju Džerziju, studirao na Braun Univerzitetu (Roud Ajland) semiotiku i istoriju umetnosti, odakle je otišao u Nju Jork potpuno poražen kritikom profesora da jednostavno nije talentovan, i da bi trebalo da odustane od umetnosti i postane advokat. To bi bio kratak opis s početka karijere američkog dizajnera Džonatana Adlera.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila10

Pre nego što mu je profesor srušio snove, Adler se zaljubio u grnčariju još kao tinejdžer, sa samo dvanaest godina za vreme boravka u letnjem kampu. Voleo je da pravi ćupove od gline i stoga je ubedio roditelje da mu kupe grnčarski točak a kasnije i da studira umetnost na Univerzitetu na Roud Ajlendu. Kao veliki ljubitelj grnčarije, predano je radio na usavršavanju svojih ćupova i vaza ali je posle oštre kritike profesora na kratko odustao od svoje velike strasti i otišao u Nju Jork gde je tri godine radio u filmskoj industriji.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila6

Trebalo mu je pune tri godine da shvati kako su dizajn, umetnost i predmeti od gline ono što ga jedino ispunjava. Odlučio je da da otkaz i kupi mali studio dok je za kiriju zarađivao držeći časove grnčarije. Radeći danonoćno, kalio je svoj zanat da bi na kraju dobio zeleno svetlo od Barnisa, američkog maloprodajnog lanca. Mladom dizajneru je krenulo na bolje, učlanio se u neprofitnu organizaciju Aid to Artisans (Pomoć umetnicima) uz pomoć koje je otišao u Peru. Latiska Amerika je veoma uticala na dalji razvoj njegovog stila i proširila mu je interesovanja na etno tapiserije i jastuke. Polako je počeo sa kreiranjem nameštaja, pre svega sofi i fotelja, koji je mogao da ukrasi jedinstvenim prostirkama i dekorativnim jastučićima. Pod osetnim uticajem boravka u Južnoj Americi, Adler sve više koristi tradicionalne motive koje je inkorporirao u moderne predmete.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila12

1998. godine je otvorio svoju prvu radnju u Sohou, a danas ih ima trideset, s tim što se predmeti i nameštaj sa njegovim potpisom prodaju u još hiljadu radnji, galerija i koncept šopova širom planete. Džonatan iza sebe ima dvadeset godina radnog iskustva, a čini se da pasija stvaranja kvalitetnog i autentičnog nameštaja nije splasnula ni malo. Kalupe za nove grnčarske proizvode Adler i njegov tim prave ručno, dok proizvodnju na veliko prepuštaju industriji. Čini se se ovaj američki dizajner nema jednu liniju oko koje oscilira njegov stil već kombinuje različite istorijske pravce i stilske uticaje počevši od srednjevekovnih elementa, etno motiva i modernih rešenja, pravi vaze i ćupove po ugledu na grčke pitose, koristi akcente u jarkim bojama i geometrijske šare.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila8

Dizajn predmeta sa Adlerovim potpisom može vas odvesti na obalu Mediterana, u Latinsku Ameriku, Skandinaviju ili predivne pleže u Australiji na kojima se okupljaju surferi. Prava mešavina različith stilova koji savršeno harmonično izgledaju zajedno. Minimalizam skandinavskog stila, malo pop arta, geometrija, nautičke šare i etno motivi pa sve to smućkano.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila11

Filozofija brenda je da klasičnu, gotovo bezvremenu, osnovu ili temelj nekog predmeta, ukrase zanimljivim detaljima. Na taj način klasični komadi prate aktuelne dizajn trendove.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila14

Na početku je proizvodnja bila skoncentrisana samo na grnčariju koju je Džonatan sam pravio, bojio i lakirao. Danas je ponuda njegovog brenda ogromna. Nameštaj, tepisi, zavese, kancelarijska galanterija (najpoznatije su šarene, agende sa spiralom čije korice su ukrašene geometrijskim dezenima), parfimisane sveće (u dizajniranim keramičkim posudama), posuđe i platnene salvete… Spisak gotovo da ide u beskraj. Posebnu pažnju privlače grnčarija i predmeti od porcelana koji dolaze u svim oblicima. Ima za svakoga po nešto, mnoštvo prelepo izrađenih vaza, ćupova, držača za knjige ili šibice, posudica, šolja, ramova, poslužavnika.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila2

Osim komadnog nameštaja i dekoracija, Džonatan potpisuje i četiri knjige posvećene dizajnu, dok se u njegovoj radnji mogu pronaći i knjige drugih autora čije se sjajne stranice listaju iznova i iznova, i koje čine savršenu dekoraciju na stočićima ispred sofa. Tu su i umetnička dela-slike, fotografije i grafike savremenih umenika. Adler i njegov tim sarađuju sa mnogim kompanijama među kojima su i zvučna imena poput Bare Minerals, Lacoste ili Chandon dok je aktuelna kampanja Red, za koju je Jonathan kreirao mirisnu sveću sa notom pardajza. Prihodi od prodaje svakog komada idu u humanitarne svrhe, preciznije za pomoć obolelima od HIV-a.

Dzonatan-Adler-dizajner-prepoznatljivog-stila15

Share