DOM KULTURE „STUDENTSKI GRAD“ FILMSKA REVIJA: PET ZVEZDICA 28-30. oktobra

Filmska revija: Pet zvezdica prikazuje pet dugometražnih i igranih filmova koji nose epitet festivalskih hitova i odličnih ostvarenja, među kojima se izdvajaju jedan od najuspešnijih čeških filmova Kućna nega i angažovani dokumentarac Led i nebo. Program je ostvaren u saradnjisa distributerskom kucom Five star.

dom-kulture-studentski-grad-filmska-revija-pet-zvezdica-28-30-oktobra

Petak 28.10. u 18.00 i 20.00, Velika sala
Kućna nega
R: Slavek Horak, Češka, 2015, 92ʹ
Debitantski igrani film češkog pisca i reditelja Slaveka Horaka. Urađena u maniru najboljeg češkog filma, Kućna nega na duhovit i angažovan način obrađuje najvažnije životne teme. Radnja prati Vlastu, kućnu negovateljicu, koja je navikla da ceo život pomaže drugima. Međutim, nakon teške dijagnoze Vlasta mora da se suoči sa činjenicom da je došlo vreme da se zamene uloge i da će pomoć od sada biti potrebna njoj.

Subota 29.10. u 18.00, Mala sala
KREATIVNA KONTROLA
r: Bendžamin Dikinson
SAD, 2015, 97’

Radnja filma smeštena je u blisku budućnost Njujorka. Dejvid, menadžer advertajzing agencije, dobija zadatak da kreira novu promotivnu kampanju za AR naočare za proširenu stvarnost. Neispunjen u emotivnoj vezi sa instruktorkom joge, Dejvid zavidi svom najboljem prijatelju na savršenoj vezi koju ima sa lepom Sofi. Pomoću AR naočara pravi za sebe Sofin avatar, a granica između realnosti i fantazije brzo počinje da nestaje. Strasti se uzburkavaju, a stvari otimaju kontroli i Dejvid mora da se suoči sa preplitanjem javnog, privatnog i imaginarnog života.

Subota 29.10. u 20.00, Mala sala
LED I NEBO
r: Luk Žake
Francuska, 2015, 89’

Francuski eko-dokumentarac Led i nebo novo je ostvarenje oskarovca Luka Žakea, koji je režirao čuveni film Marš pingvina. Film prati istraživača Kloda Loriusa, koji je još 1957. godine kao mladić išao na Antarktik, a 1965. prvi upozorio na posledice globalnog zagrevanja. U ovoj epskoj priči susreću se avantura i nauka. Film je prošle godine svečano zatvorio filmski festival u Kanu.

Nedelja 30.10. u 18.00, Mala sala
SUDIJA
r: Kristijan Vinsen
Francuska, 2015, 98’

Francuski igrani film Sudija donosi priču o strogom sudiji koji, u trenutku dok prolazi kroz razvod, u svojoj sudnici ponovo susreće doktorku koja iz korena menja njegov život. U ovoj intrigantnoj mešavini drame u sudnici i potisnute romanse, glavne uloge igraju danska televizijska zvezda Sidse Bejbet Nudsen, koju naša publika zna iz serije Premijerka i fantastični francuski glumac Fabris Lučini. Film je prikazan na festivalu u Veneciji, gde je dobio nagrade za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu.

Nedelja 30.10. u 20.00, Mala sala
PREDSTAVA NAD PREDSTAVAMA
Dokumentarni film
r: Benedikt Erlingson
Velika Britanija, 2016, 75’

Britansko-islandski dokumentarac, nastao u produkciji Bi-Bi-Sija, uz arhivski materijal i muziku svetski poznatog islandskog sastava Sigur Ros, predstavlja istoriju cirkuske umetnosti i karnevala u XX veku. Ovo neponovljivo kinematografsko iskustvo za sva čula, vodi nas u čudesni, jedinstveni svet cirkusa i karnevala.

Cena ulaznica je 200 dinara.

Share