Dizajnerske ideje koje iznajmljen stan pretvaraju u topli dom

Komforan stan u kome svaki detalj otkriva nešto o našoj ličnosti i poziva na opuštanje – ovako većina zamišlja idealan dom. Postizanje ovog sna ponekad ume biti teško kada živimo u iznajmljenom stanu. Međutim, uprkos ograničenjima i uslovima zakupa stambenog prostora, ipak je moguće urediti stan tako da uživate u njemu i sačuvate depozit.

Neki stanodavci neće dopustiti trajne promene na njihovoj imovini, ali to ne znači da ne možete, uz saglasnost, okrečiti zidove, zameniti sofu u dnevnom boravku ili ulepšati spavaću sobu velikim ogledalom. Bilo da planirate da stanujete u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, ove jednostavne a praktične dizajnerske ideje mogu pomoći da stambeni prostor koji ste iznajmili izgleda poput otmenih i šarmantnih stanova iz filmova. Najbitnije od svega – živećete u stanu koji odiše toplinom.

Posteljina, jastuci i zavese – detalji koji čine dom

Jedan od najjednostavnijih načina da osvežite prostor za stanovanje i učinite ga živopisnijim jeste kupovina nove posteljine i jastuka. Iznajmljen stan se lako pretvara u dom ako kauču u dnevnoj sobi dodate pletene jastuke od recikliranog pamuka. Kada kupujete posteljinu, dobro razmislite o paleti boja i šarama i uvek izaberite ono što vam se stvarno dopada. Nekad će vas privući zanimljiv natpis ili print, ali vodite računa o tome kako će se uklopiti u celokupni dizajn.

Jastuk @pletivo_by_plezir

Što se tiče zavesa i draperija, možda je pametnije držati se neutralnih tonova. Tako jednom kupljene kvalitetne zavese možete poneti sa sobom u novi stan kad se preselite.

Osmislite i kreirajte „lično ćoše“

Sasvim sigurno ćete se osećati prijatnije u stanu koji ste iznajmili ako u njemu uredite svoje „lično ćoše“, odnosno kutak koji je samo vaš. To može biti udobna fotelja sa mekanim ćebetom i elegantnom podnom lampom pored ili noćni stočić kraj kreveta na koji ćete postaviti ram sa omiljenom fotografijom i knjige koje čitate.

Jednostavne otvorene police u boji nameštaja (ili zidova!) predstavljaju sjajan i pritom ne previše skup način da ulepšate životni prostor. Napravite sami ukrase od starih teglica ili naređajte neke vredne uspomene. Čak i podprozorska daska može poslužiti za kreiranje ovog privatnog kutka. Fotografije, mirišljave sveće, cveće ili sitnice poput morskih školjki mogu poslužiti kao ukras koji stvara osećaj dobrodošlice kada se vratite u stan nakon napornog dana.

Napravite umetničku galeriju na zidu

Ništa ne ulepšava prostor tako kao pažljivo odabrani umetnički detalji poput slika, fotografija i skulptura. Ukoliko ste ljubitelj umetnina, te i sami pomalo slikate, možda je vreme da svoje omiljene radove prikažete svetu – ili bar gostima koji navraćaju u vaš iznajmljen stan.

Postavite umetničku galeriju na zidu iznad sofe u dnevnom boravku. Za ovaj mali poduhvat biće vam potrebno odobrenje stanodavca da izbušite zidove. Ako pristanak izostane, nemojte odustati od ideje da na ovaj način dekorišete prostor. Oslobodite deo zida i jednostavno naslonite ramove i platna. Ovako naređana na podu umetnička dela će učiniti da soba izgleda šarmantno, nonšalantno i šik. Uredite sobu u boho stilu, pa osim slika naslonite i veliko ogledalo sa ornamentima pored kog ćete postaviti korpu ili vazu sa cvećem.

Uložite u kvalitetnu rasvetu

Osvetljenje u stanu i te kako može napraviti razliku. Ako lošu rasvetu zamenite ili unapredite, dobićete intimno okruženje u kom je lako da se opustite. Ne morate uložiti mnogo novca, dovoljno je da izaberete dobru podnu lampu u dnevnom boravku ili manju lampu za noćni stočić u spavaćoj sobi.

Opredelite se za tople žute LED sijalice ili trake koje ne koštaju mnogo i pritom štede struju. LED trake možete zalepiti i sami ispod sofe u dnevnoj sobi ili visećih ormarića u kuhinji.

Ogledala kao magični dizajnerski trik

Dnevni boravak, spavaća soba, hodnik – skoro svaka prostorija u stanu koji ste iznajmili može potpuno promeniti izgled jednostavnim postavljanjem ogledala. U ramu sa ukrasnim detaljima, okrugla, četvrtasta, velika ili mala, ogledala imaju tu magičnu moć da svaki zid pretvore u nešto drugačije. Za ljubitelje ekstravagancije idealan izbor je okruglo ogledalo. Osim što ulepšavaju prostoriju, ogledala takođe mogu učiniti da izgleda veće.

Biljke u stanu su veliko DA!

Čak i ako ste ugovorom potpuno ograničeni i nemate mogućnost da stan okrečite ili okačite svoje slike, uvek možete oplemeniti prostor biljkama. Zelenilo je sasvim izvesno element koji će svakoj sobi doneti toplinu i osećaj da ste kod kuće. Korisne i dekorativne biljke poput indijanskog pera ili dracene filtriraće vazduh i doprineti stvaranju prijatnog životnog okruženja.

Šta kad vam se nešto ne dopada u iznajmljenom stanu?

Čak i da uzmete u zakup savršen stan, uvek postoji mogućnost da vam se nešto u njemu neće svideti i što nećete moći da promenite. Primera radi, retro pločice u kuhinji ili staromodno kupatilo za čije renoviranje treba izdvojiti mnogo novca. Jedino što u ovakvim slučajevima možete preduzeti jeste da pronađete rešenje koje odgovara i vama i stanodavcu. Kupovina lepe zavese za tuširanje ili otvorenih polica na koje ćete naređati mirišljave sveće, sobne biljke ili elegantne bočice parfema ne zahteva veliko ulaganje, a donosi značajnu promenu.

Na kraju, ako je u pitanju samo jedna stvar koja vam se ne dopada, fokusirajte se na one detalje koje u svom iznajmljenom stanu volite. Sledite ove savete, isprobajte ideje i videćete da čak i zakupljeno mesto za stanovanje može postati divan dom u kome se stvaraju uspomene.

Share