Jednostavni saveti za dekoraciju i novu upotrebu teglica

Naše bake su ih koristile za zimnicu. Isključivo za zimnicu. Ali, tegle možete iskoristiti za mnogo više od skladištenja ajvara ili kiselih krastavčića. Umesto da ih bacite ili gomilate u ostavi, iskoristite tegle na potpuno drugačiji način!

*Za početak se držimo teglica i njihove primarne svrhe – za čuvanje hrane. Ali ne zimnice, već slasnih dezerta. Servirajte prijateljima ugođaj u teglici koji će ih ostaviti bez daha.  Slatkiši poput chesse cake-a, tiramisu-a ili granole sa voćem su zahvalni za ovu vrstu serviranja.teglice-7

*Motivišite sebe da pijete više vode tako što ćete napraviti zanimljivu čašu. Napravite rupu na poklopcu kroz koju ćete provući slamčicu. Ukrasite teglu washi trakom ili joj dodajte lični pečat ispisivanjem svog imena permanentim markerom. Osim što ćete biti motivisani da pijete više tečnosti, dobićete i termos, jer staklo zadržava toplotu.

teglice-1

*Uhvatite se slikarske kičice i obojite teglu. Obojte je nežnim, pastelnim tonovima ili dajte sebi slobode da poludite sa bojama. Ako ne koristite boje za keramiku ili staklo, obavezno prelakirajte teglu, bezbojnim lakom. Iskoristite je ,tako ukrašenu, kao vazu za cveće, čašu za olovke ili četkice za šminkanje, kuhinjski pribor ili papirnate slamčice. U nju možete posaditi i kaktus kako njemu nisu potrebne rupice na dnu saksije za odlivanje vode, jer kaktusi vole vodu.

teglice-10

*Kod sledeće ideje treba malo da zasučete rukave, ali vredeće. Zakucajte pravougaoni komad drveta za unutrašnjost police. Na njega zalepite nekoliko poklopaca, a tegle ispunite začinima koje svakodnevno upotrebljavate ili različitim vrstama čajeva, kafe ili testenine. Tegle potom zatvorite prilepljenim poklopcima i napravite začinski kutak.

teglice-5

*Ako ste od onih osoba kojima se konac uvek zamrsi i nikako ne možete da nađete kraj, sledeći projekat je za vas. Ubacite klupko u teglu, poklopac probušite, a kraj konca provucite kroz rupu. Tako ćete odmotavati svoje klupko bez mršenja i gubljenja kraja.

teglice-6

*Ukrasite dom prelepim svećnjacima od tegli. Dovoljno je da obojite teglu nekom nežnom i skoro transparentnom bojom, ubacite sveće, obmotajte konac oko vrha tegle i okačite ispred kuće kao fenjer ili postavite na noćni stočić kao svečnjak. Još jedna od ideja je da probušite poklopac i kroz njega provučete kabl od novogodišnih svećica. Koristite sitne svećice jer vam neće biti potrebna velika rupa jer su im kablovi i utičnice obično mali i tanki. Ubacite svećice u teglu, zatvorite je i uključite novu lampu.

teglice-3

*Pretvorite teglu u korisnu kuhinjsku alatku tako što ćete na unutrašnjost poklopca zalepiti neku vrstu sečiva. Možete iskoristiti stari nož od blendera ili vodenice za mlevenje. Ubacite hranu u teglu i vrtite poklopac. Isceckajte i ispasirajte voćkice novim, ručnim blenderom.

teglic-8

*Tegla može biti i izvrstan znak pažnje. Sa unutrašnje strane zalepite zajedničku fotografiju sa dragom osobom. Teglu do vrha ispunite ukrasnim kamenčićima ili sitnim klikerima i zatvorite. Vežite mašnicu oko poklopca i poklonite unikatan ram za fotografiju!

teglice-2

Ideja za dekoraciju tegli ima puno. Pođite od najjednostavnijeg bojenja i dekupaž tehnike do umakanja dna u šljokice. Ako želite da postignete igru svetlosti, pre nego što obojite teglu  po njoj izlepite tufne, srca ili zvezdice od samolepljivog papira. Prebojte teglu, sačekajte da se osuši i odlepite papir. Mesta će ostati providna i propuštaće svetlost sveće ili novogodišnjih svećica u vidu oblika koji ste odabrali, na vašem zidu. Istim postupkom možete postići efekat veza. Umesto samolepljivog papira iskoristite stari bakin vez ili papirnu “vezenu” podlogu koja se koristi za torte. Oko tegli možete i obmotavati konac, satensku traku, ili lepiti mašnice i  washi traku.

teglice-9

Hoće li se teglice useliti na kuhinjske police, noćni stočić ili ćete iz njih jesti još jednu kašičicu slatkog zalogaja, na vama je odluka.

fotografije: pinterest.com; tumblr.com

Share