Četvrti Dok ‘n’ Ritam na novim lokacijama ovog juna

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se na Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski Grad od 13 do 16. juna. Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi Mi smo na putu, mi pravimo put.

Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi festival. Filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina Borderland Soundtrack, sa autorkom Brankicom Drašković i gostima biti reči o istoimenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emitovanoj na RTS.

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma A Dog Called Money. Reč je o dokumentarcu, prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvie u svetlu sadašnjeg trenutka – saznajemo okolnosti pod kojima je nastao njen novi album inspirisan putovanjem kroz Avganistan, Kosovo i SAD.

Ove godine će se za dve nagrade takmičiti deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Publika će imati priliku da pogleda filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, Nebesku temu, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

U sekciji Work in Progress će i ove godine biti predstavljeni dokumentarni projekti u nastajanju i to su – Rok kamp za devojčice – FEMIX i „YU Grupa – priča o bratstvu I jedinstvu” – Darka Lunglulova.

Posebno zanimljiv segment festivala biće promocija knjige Život sa Idi(j)otima, i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook. U okviru iste celine biće predstavljene i knjige Našao sam dobar bend, Borisa Hrepića, Pamtite me po pjesmama mojim, Bogice Mijatovića, Trenutak koji čekam, Miroslava Dimića, Muzika & muabeti, Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona biće reči o njihovim ostvarenjima i iskustvima vezanim za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno, da li su granice su na planu afirmacije podžanra pomerene poslednjih godina.

Na festivalu će se svirati bluz koji dolazi direktno iz Memfisa, eksplozivni luckasti duo Skijaš i Yeti i oni će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Share