5 novih murala za slepe i slabovide u Beogradu

U okviru projekta Umetnost u prolazu urađeno je novih pet  modela murala za slepe i slabovide osobe koji će biti postavljeni u centru grada na nekoliko lokacija.

Alex Dmitrović

Pet novih modela murala će biti postavljeni u toku maja na nekoliko lokacija u centru grada i predstavljaju različite umetnike i stilove ulične umetnosti. Pri izboru radova se imala u vidu dostupnost i blizina radova Gradskoj organizaciji slepih Beograda, kako bi članovi mogli kroz kraću šetnju da osete kako izgleda otkrivati umetnost na ulici. Radovi za koje su urađeni modelu su dela vodećih i prepoznatih uličnih umetnika i umetnica iz Srbije i sveta: TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

Alex Dmitrović

Modeli su izrađeni uz podršku kompanije Atlantic Štark, a u okviru proslave 50 godina flipsa – Smoki. Kompanija Atlantic Štark želi da omogući svima da uživaju u street art umetnosti, koja je zaštitni znak ovogodišnje, slavljeničke Smoki kampanje.

Alex Dmitrović

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismu.

Na početku ovog projekta nisam verovao da je moguće murale prilagoditi slepima i slabovidima, a eto za manje od godinu dana imamo ukupno osam radova koji su nam dostupni. Naša zajednica je mala i umetnost je i dalje nedovoljno pristupačna slepim i slabovidim osobama, sama činjenica da će umetnici sada razmišljati da svoje radove prilagode svima za nas znači mnogo. Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju delom grada, da se više kreću i prošetaju, što je veoma dragoceno.” –  izjavio je Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.

Na događaju u Dorćol Platzu na kojem je predstavljeno pet novih modela, umetnica TKV je sa članovima Gradske organizacije slepih Beograda održala radionicu korišćenja spreja i dodatno približila proces stvaranja ulične umetnosti.

„Drago  mi je da su umetnici dobili priliku da učestvuju u projektu približavanja murala slepim i slabovidim osobama. Dobili smo novu poziciju kroz koju imamo dodatni motiv da u procesu rada razmišljamo o tome kako nešto što je vizuelno da prenesemo nekome ko ne vidi. To je veoma važno,  posebno što se smatra da je street art najslobodnija vrsta umetnosti. Ovo je  korak napred ka inkluzivnom društvu, i drago mi je što su ljudi u okviru street art zajednice pokrenuli inicijativu kroz koju se to omogućuje i kreira prostor da se razmišlja o tome kako da umetnost približimo svima. ” – rekla je umetnica Aleksandra Petković TKV

Alex Dmitrović

Sa ovim novim modelima Beograd postaje grad sa najviše 3D modela ulične umetnosti za slepe i slabovide u regionu i Evropi, ukupno osam modela se nalazi na  različitim lokacijama – dva modela na Vračaru, tri modela u prostoru Cetinjske, dva modela na ćošku Višnjićeve i Gospodar Jovanove i jedan model u prostoru Dorćol Platza.

Autor projekta je organizacija Street Art Belgrade” a podršku su pružile Gradska organizacija slepih Beograda i kompanija Atlantic Grupa.

Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština, dok u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Share