13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma

„Sedam veličanstvenih“

Festival „Sedam veličanstvenih“ ovoga puta predstavlja verovatno jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima. Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu. Filmovi koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije. Njegovo najnovije ostvarenje „Homo Sapiens“, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

7-velicanstvenih2

HOMO SAPIENS Austrija 2016. 94 minuta
režija: Nikolaus Gajrhalter

Briljantni dokumentaristički esej „Austerlic“ predstaviće još jednog podjednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

7-velicanstvenih3

Četvrtak, 2. februar  –  20:00 AUSTERLIC (AUSTERLITZ) Nemačka 2016. 94 minuta
režija: Sergej Loznica

Autor koji je postao miljenik publike „Sedam veličanstvenih“, Audrius Stonis koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

7-velicanstvenih4

Ponedeljak, 6. februar  –  20:00 ŽENA I GLEČER (MOTERIS IR LEDYNAS) Litvanija, Estonija 2016. 56 minuta
režija: Audrius Stonis

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma.

7-velicanstvenih5

Nedelja, 5. februar  –  20:00 NORMALNI AUTISTIČNI FILM (NORMÁLNÍ AUTISTICKÝ FILM) Republika Češka, 2016. 90 minuta
režija: Miroslav Janek

Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu! Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni „Sjaj“ sa neverovatnim Džefrijem Rašom evo prilike da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. „Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“ je vrhunsko bioskopsko uživanje u sjajno napravljenom filmu, u vanserijskim muzičkim interpretacijama, ali najviše od svega u harizmatičnom junaku koji ima nezaustavljivu želju da vas dotakne.

7-velicanstvenih

Sreda, 1. februar  –  20:00 svečano otvaranje HELLO I’M DAVID – PUTOVANJE SA DEJVIDOM HELFGOTOM (HELLO I’M DAVID – EINE REISE MIT DAVID HELFGOTT) Nemačka 2015. 90 minuta
režija: Kozima Lange

Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, koji nas je 2013. vodio na visove planina u Maroku, ostaviće sve bez daha kada nas bude uveo zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

7-velicanstvenih6

Petak, 3. februar  –  20:00 IZGARANJE (BURNING OUT) Belgija, Francuska, Švajcarska 2016. 85 minuta
režija: Žerom le Mer

I veliki hit za finale! Festival zatvara najveće prošlogodišnje dokumentarističko iznenađenje. Film koji će nas podsetiti na kultno ostvarenje „Društvo mrtvih pesnika“ u ambijentima koledža iz Harija Potera – prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja svoj sjajni pohod na Sandensu. „In loco parentis“ je očaravajuće ostvarenje sjajnog irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima!

7-velicanstvenih7

Utorak, 7. februar  –  20:00 IN LOCO PARENTIS Irska, Španija 2016. 99 minuta
režija: Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn

Selekcija zaista izgleda neponovljivo i predstavlja neodoljivi izazov za sve prave ljubitelje modernog dokumentarnog filma.

1-7  februar u Sava Centar.

Share