Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije: Filmovi dostupni besplatno online

Još uvek se nije slegla prašina, kao ni utisci od dvadeset devetog po redu Festivala autorskog filma, a več od sinoć smo u mogućnosti da pogledamo i pet nagrađenih filmova iz regiona u okviru Zimskog izdanja Mreže festivala Jadranske regije koja je sačinjena od: Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala i Zagreb Film Festivala.

Program sačinjavaju hvaljena dugometražna ostvarenja regionalnih autora: film „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca, „Garbura“ Josipa Žuvana, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Jahači“ Dominika Menceja, kao i dokumentarac „Muzej revolucije“ Srđana Keče.  Sve ove filmove publika će imati priliku da pogledate potpuno besplatno, onlajn – putem platforme: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala-zimsko-izdanje/

Filmovi će biti dostupni za gledanje svim ljubiteljima sedme umetnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju.

Kao svojevrsno zagrevanje za online program uoči početka Zimskog izdanja, članovi Mreže organizuju besplatne filmske projekcije u svojim gradovima. U Beogradu će to biti film slovenačkog reditelja Domenika Menceja ,,Jahači”, koji će biti prikazan 19/01 od 19h u MTS Dvorani, sala 6. Besplatne ulaznice za ovu projekciju možete preuzeti na blagajni MTS Dvorane. Pre početka filma zajedničkim live stream-om iz Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Herceg Novog i Beograda biće obeležen početak Zimskog izdanja Mreže festivala Jadranske regije u online formi. Nakon projekcije biće održan i razgovor sa Borisom Grgurovićem, ko-scenaristom filma. 

Potraga za slobodom je u fokusu je filma „Jahači“. To je film o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma ,,Easy Rider”, prerađenim motorciklima upute na životnu avanturu prema Splitu. „Jahači“ su istovremeno film sazrevanja i film puta, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru. Uloge u filmu tumače Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo.

Sarajevo Film Festival će u bioskopu Meeting Point u Sarajevu danas (u petak, 19. januara) u 19 sati prikazati film „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca. Nakon projekcije u bioskopu će biti održan razgovor s rediteljima filma.

Radnja filma „Stric“, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović, naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se kući za praznike. Ponovno na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava telefona. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim pogače, nožem može rezati i napetost.

Uz film „Stric“, besplatno online možete pogledati i film „Da li ste videli ovu ženu?“, koji od premijere na Sedmici kritike u Veneciji ne prestaje da oduševljava publiku i kritiku. U pitanju je nadrealna  psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji teži ka slobodi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom  u potrazi za načinom da pobegne od sebe.

Junaci filma „Garbura“, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susednim kućama. Zabavljaju se paljenjem petardi, a svoje akcije snimaju i objavljuju na Youtube-u, nadajući se milionskim pregledima. Njihove porodice su  već godinama u svađi i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vreme praznika, svađa između porodica će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu ostvarili su Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Film „Muzej revolucije“ reditelja Srđana Leče premijerno je prikazan na IDFA-i, obišao je brojne festivale i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala (2022.). Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera – muzeja posvećenog istoriji socijalističke revolucije prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje devojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života devojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Ušuškajte se u svoje omiljeno ćebe, spremite kokice ili toplu šolju čaja  i pustite malo filmske čarolije u svoju svakodnevicu uživajući u sadržaju  regionalnih stvaralaca koji nam potpuno besplatno nudi  Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije. Uživajte!

Link sa pristupanje: http://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Share