„Topli film“ Dragana Jovićevića je otvorio 17. Beldocs

Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, otvoren je  sinoć u rasprodatoj Velikoj Sali Doma omladine Beograda. Festival je otvorio dugometražni dokumentarni film, „Topli film“, autora Dragana Jovićevića.

Beldocs otvaranje

Pre same projekcije, prisutnima su se obratili direktorka Beldocs festivala, Mara Prohaska Marković, umetnički direktor festivala, Marko Grba Singh i selektor festivala, Igor Stanojević.

Marko Grba Singh, Mara Prohaska Marković i Igor Stanojević

Pred nama je osam uzbudljivih dana i nadam se da ćemo se viđati jer ima mnogo razloga za to. Program je vrlo aktuelan, relevantan i raznovrstan u svakom smislu. Uronite u program ovogodišnjeg Beldocsa, mislim da ćete biti veoma inspirisani da ćete sigurno uživati“ – poručila je Mara Prohaska Marković

Najavljujući „Topli film“, Marko Grba Singh je naglasio da je tema ovog ostvarenja homofobija i istinita istorija srpske i jugoslovenske kinematografije. Selektor festivala, Igor Stanojević je podsetio koliko se ekipa Beldocsa potrudila da napravi dobar festival prošavši kao i svake godine, kroz brojne slalome, a zatim je proglasio festival otvorenim.

Dragan Jovićević TOPLI FILM

Na svojoj nacionalnoj premijeri  na otvaranju Beldocsa beogradska publika je „Topli film“ dočekala gromoglasnim aplauzom, a prikazan je u okviru Srpskog takmičarskog programa.

Po rečima  autora, Dragana Jovićevića, „Topli film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, 

ekipa filma Topli film

“Na filmu smo radili godinama, zbog složenosti teme ali i strukture samog narativa. Kroz priču o filmovima, hteli smo da prikažemo kako se društvo menjalo, od Drugog svetskog rata do danas. Povezati  u strukturu sa igranim delom filma, bio je prilično veliki izazov. Verujem da  smo dobili jedan vrlo dinamičan film koji, već po prvim reakcijama, intrigira publiku i poziva na dijalog, što mi je i bila osnovna zamisao kada sam još pre osam godina napisao prvu verziju scenarija” – izjavio je Dragan Jovićević.

Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio blizu 50 ostvarenja, počevši od „Život je naš“ i „Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do „Južnog vetra“ i „Kelta“ u novije vreme. Kroz tu istoriju filma nas vode mladi glumci – Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju i osećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti. 

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u „Toplom filmu“, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari (Želimir Žilnik, Srđan Dragojević, Mladen Đorđević, Goran Jevtić, Miloš Timotijević i drugi). U „Toplom filmu“ se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir „kvir estetike“, autor legendarnog filma „Bubašinter“. 

Produkciju toplog filma, pored autora potpisuje Nataša Pavlović i aktivista Predrag Azdejković.  Nataša Pavlović, čija je produkcija „Pogon“ glavni producent filma, takođe je i montažerka „Toplog filma“.

Prepuna Velika sala Doma omladine je još jednom pokazala da je evolucija kolektivne svesti dosegla taj nivo na kom prosečnom čoveku više ne možete servirati utopiju bez mogućnosti da izrazi svoju kritičku misao, slaganje ili neslaganje. Takođe, gromoglasan aplauz i ovacije koji su nastupili po završetku filma otvorili su vrata i pružili topao zagrljaj kvir tematici, pokazavši da na filmskom platnu, ali i van njega, nema mesta za homofobiju. Sve pohvale za glumački par – Đorđa Mišinu i Đorđa Galića, koji su nas kroz savršeno uklopljene igrane sekvence uverljivo proveli kroz dokumentaristički sadržaj i istoriografiju kvir stvaralaštva. Ovakvo filmsko ostvarenje, koje  zasigurno iziskuje jedan ozbiljan i opsežan istraživački rad kroz prikupljanje istorijske građe, ali i kroz razgovore sa samim stvaraocima, danas, ali i u budućnosti, može postati validan dokument koji svedoči o različitostima kroz decenije, kao i o pravu i slobodi da se iste normalizuju.

Danas vam iz programa Beldocs festivala preporučujemo sledeće filmove:

  • My Stolen Planet (Farahnaz Sharifi — Nemačka,Iran — 2024 — 80’)

Iranka Fara prinuđena je da stvori sopstvenu planetu da bi bila slobodna. Kupuje tuđa sećanja u formi Super 8 filmova, dok snima i beleži i svoja, kako bi stvorila alternativnu istoriju Irana.

Dom omladine Beograda, 17.30h, posle projekcije razgovor sa ekipom filma

  • Ima li mesta za mene, molim vas? (Moje nová tvář, Jarmila Štuková — Češka — 2023 — 77’)

Martinu je bivši dečko polio kiselinom što je izazvalo opekotine trećeg stepena na gornjoj polovini njenog tela i gotovo potpuno oslepilo. Dokumentarni portret prati njen životni put nakon ovog napada koji ga je promenio iz korena.

Kulturni centar Beograda, 21.30h, posle projekcije razgovor sa ekipom filma

  • Neka nova divljina (A New Kind of Wilderness, Silje Evensmo Jacobsen — Norveška — 2024 — 84’)

Intimna priča koja se bavi našim životnim izborima, odgovornosti prema planeti, našoj deci i kako se nosimo sa velikim gubicima u životu. Na maloj farmi u šumama Norveške jedna porodica vodi slobodan život u prirodi. Tragičan događaj menja sve i primorava ih da napuste idilični život i suoče se sa očekivanjima modernog društva.

Cineplexx Ušće, 20.00h

Beldocs traje do 29. maja 2024. godine i održava se na 11 lokacija u Beogradu, a publika će imati priliku da vidi više od 100 premijernih projekcija, u 13 programskih celina.

Fotografije: Dalibor Danilović.

Share