Zašto je važno da kažemo da nam je važno?

-Zašto dobijamo manje od onog što smatramo da zaslužujemo?
-Zato što na to pristajemo.

Tako jednostavno, a mnogima, meni prvoj, pola života je prošlo do te spoznaje.

Sve što mislimo da smo zaslužili a nismo dobili, smo si sami krivi. Nitko drugi. Nitko od onih kojima zamjeramo da nisu bili dovoljno dobri ili pažljivi, niko od onih koji su nas povrijedili. Nitko od njih nije nama kriv. Sami smo. Sami smo krivi jer se nismo zauzeli za sebe. Jer smo spuštali kriterije. Jer smo se prilagođavali. Jer smo ih odobravali. Jer smo trpjeli sve ono što nam ne daju nadajući se da će se promjeniti. Dali smo im za pravo jer smo im dozvolili da žive svoja pravila u našim životima. Krivi smo jer nismo zahtjevali da za boravak u našim životima moraju poštovati naša pravila. Pustili smo ih da se razmašu.

Zato ja danas, za Dan žena neću dobiti poklon. Ni ne trebam. I nije ovdje tema ništa materijalno. Ovdje je tema onaj osjećaj da smo nekom važni i bitni i da poštuje ono što je nama važno i bitno. I da to obilježimo sitnicama, ali obilježimo. Iz istog razloga nikad nisam doživjela nikakva sitna iznenađenja, iza kojih stoji nečiji trud i vrijeme. Uglavnom samo dobijem rečenicu: „reci što hoćeš, ja ću ti napraviti.“

I to je divno da mi netko želi ugoditi, ali nije smisao da ja dobijem što želim, često nije ni važno što je, bitan je faktor iznenađenja. Činjenica da je netko mislio, potrošio vrijeme da bi nas pokušao razveseliti. Tu je poanta. Ljepota i ljubav.

Kad kažemo što želimo, kako želimo, gdje želimo, se nekako, svi osjetimo kao razmažena djeca. Osjetimo se kao derišta kojima se mora ugađati. Iako često onima koji nam žele ugoditi nije ni na pameti, ali takvim pristupom da nam jednostavno naprave što želimo su nam samo napravili osjećaj gorčine. Stvore nam trajnu odbojnost prema objetnicama, praznicima i ovakvim danima. Unaprijed prekrižimo sve datume važne i nevažne. Naprosto manje boli ako se uvjerimo da nam nisu važni.

A trebali smo, jednom davno ne pristati na pola, ni slučajno ne ući u igru u kojoj naši datumi nisu važni i ne dozvoliti nikom da ih zaboravi obelježiti s nama. I nije kasno da to mijenjamo.

Jer je važno. Jer je nama važno. Kako god drugima izgledalo. I dovoljno je da je nama važno.

Share