Tradicionalizam – skriveni šovinizam

Gledajuću u gluvo doba, nekakvu emisiju pod nazivom “Necenzurisano” videh stariju gospođu, nekakvu samoproklamovanu analitičarku, koja iznosi po njenom mišljenju činjenice da “mi uništavamo vrednosni sistem na kome počiva ljudsko društvo, te uništavamo estetski princip da se saosećamo sa drugim ljudskim bićima”, pomislih lepo rečeno sve dok gospođa ne spomenu: “mi imamo kategoriju jednu koje se nazivaju sponzoruše, mi imamo prihvaćanje prostitucije mladih devojaka i tu se definiše novi tip žene svega onog protiv koga su se naše majke borile…”. Za trenutak pomislih da nisam možda uhvatio kanal Saudijske Arabije ali nakon par sekundi moj mozak je ipak registrovao da se nalazim još uvek u Srbiji, očekivao sam da će je voditeljka prekinuti ako ništa drugo zbog ženske solidarnosti koja je svima nama muškarcima od vajkada poznata, međutim ne! Počeo sam da se lupam po čelu i mislio sam se, čoveče božji koga sve puštaju na male ekrane. To je onaj trenutak kada me je bila sramota u svemirskoj količini, ali na tuđ račun, ako me razumete.

Tradicionalizam---skriveni-sovinizam

U svom besmislu sadašnjeg vremena dovode goste koji su besmisleni i koji nemaju ništa pametno da kažu osim da leče svoje komplekse i maltretiraju nas poštene gledaoce. Posle iznošenja ovog naučnog ekspozea poželeo sam da se bar na dva minuta pojavim u emisiji kao specijalni gost i tom samoproklamovanom analitičaru “polne ravnopravnosti” postavim dva ili tri pitanja za koja znam da dotični neće umeti da da adekvatan odgovor.

Možda bi neko od mojih pitanja naškodilo zdravlju gosta ali bi joj ipak skrenuo pažnju da nije život žene samo vruća rerna i da se naše bake kolko ja znam nisu borile za takve vrednosti, više je to bio strah od pretpostavljenog (muškarca). Šta sve konzervativnost učini od čoveka, mislio sam se. Taj običaj pokoravanja, kao nepisano pravilo ponašanja, ako ništa drugo, uspešno se prenosilo sa kolena na koleno u našem “širokogrudnom narodu”, te “žena treba da bude domaćica i treba biti verna mužu po mogućnosti samo jednom i jedinom”, a ukoliko se drugačije rezonuje od navedenog automatski se takvo mišljenje i ponašanje podvodi kao kršenje moralnih i estetskih normi. Stvarno nisam znao da su neki posebni ljudi pozvani da procenjuju šta su moralne norme ali treba oprostiti možda je analitičarka imala visok pritisak pa nije znala šta priča. Takvo njeno deklarisanje i subjektivni šovinizam da apsolutno sve žene koje se udaju za situirane muškarce se karakterišu kao sponzoruše i nije ništa drugo nego narodski rečeno “da komšiji crkne struja”.

Verujte mi, nisam očekivao da će jedna žena početi da oponaša isfrustriranu mušku populaciju na društvenim mrežama, imao sam utisak da je gospođa član neke klerofašističke stranke i da propagira veropispovest i tradiciju u jednom paketu, međutim to je samo još jedna sirota žena čiji sin verovatno još uvek nije porodično udomljen. Kad god imate problem prebacite na drugu stranu!

Pa ja sam non stop u takvim krugovima, primoran, u raznim grupama na fejsbuku, žene se okrivljuju za sve, za mali natalitet, za nemir usvetu, za mogući nuklearni rat, zato što nam omladinske zadruge nisu isplatile studentske plate, što kasni penzija, što se plaća televizijska pretplata, što će nam Arapi doći i podići Beograd na vodi. Mi smo svi primetili da sa našim ženama nešto nije uredu čim ne vole neradnike i kladioničare, ali nismo primetili da nam konzervatizam ne daje da i pedalj mentalno zakoračimo u neko naprednije društvo. Možda sam isključiv jer sam pravnik po struci, ali ipak mora se doneti zakon, zakon protiv diskriminisanja po kome neće moći svako da priča šta hoće i kako hoće bez potkrepljenih dokaza, pre svega da rasisti, klerikalisti i ostala samoproklamovana inteligencija (čitaj gubernija) zdušno propoveda u dvadeset i prvom veku šta je moral, a šta je pravda. Nikako takva sirovina da shvati da svako može da radi apsolutno šta hoće sve dok tebe ne uznemirava.

Verujem da bi mnoge devojke bile uvređene njenim izlaganjem ali sva sreća ta amaterska emisija nije veoma gledana. Emancipacija žena je trn u oku tradicionalnoj eliti koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je došlo novo doba. Ona bi želela da kreira sopstveni vrednosni sistem ma koliko on bio izopačen. Pa čekajte molim vas ima li išta lepše nego u proleće videti devojke i žene u letnjim haljinicima? Ili bismo više voleli kada bi  se žene oblačile kao Maja Gojković u poseti Teheranu?

Share