TABU TEME SLOBODNE ZONE

Neobičan i duhovit film Ja, Erl i devojka koja umire, beogradsku premijeru će imati danas u okviru filmskog festivala angažovanog dokumentarnog i igranog filma Slobodna Zona, u  Domu omladine sa početkom u 20 časova.

TABU-TEME-SLOBODNE-ZONE

Ja, Erl i devojka koja umire, Alfonsa Gomez-Rehona je smešno-ozbiljna priča o tome kako preboleti male i velike stvari u životu, preživeti srednju školu i postati čovek. Greg, učenik završne godine srednje škole, na insistiranje roditelja “pravi društvo” školskoj drugarici Rejčel, oboleloj od leukemije, što ga u potpunosti izbacuje iz ravnoteže koju je tako brižljivo gradio. Rejčel će, uz njegovog neobičnog prijatelja Erla, biti prva osoba koja shvata da se iza Gregovog sarkazma i samosažaljenja krije veliki talenat.

Drugi dan festivala Slobodna Zona obeležile su pune sale projekcija filmova Klub, The Residents-Teorija opskurnonsti, Mustang i Gayby Baby, koji je bio i uvod u druge Noćne razgovore. Gošće Ivana Milenkovića bili su filozofkinja Jelisaveta Blagojević, sociološkinja Marija Radoman i novinarka Tamara Skrozza. Nakon projekcije filma Gayby Baby autorke Maje Njuel, gosti su sa publikom razgovarali o odrastanju dece u porodicama istopolnih roditelja.

Film Gayby Baby otvara teme savremenog društva: seksualne orijentacije, rodne uloge, tradicionalni i moderni koncept roditeljstva. Priča prati četvoro dece iz Australije koji odrastaju u porodici istopolnih roditelja i uspeva da nam prenese atmosferu u njihovim domovima i način na koji se pozicioniraju u lokalnom okruženju. Tema homoseksualizma i istopolnih brakova jedan je od najprisutnijih tabua u srpskom društvu. To je razlog zbog kojeg su gosti Noćnih razgovora pozvali publiku da film promisli kroz termine aktivizma i prevazilaženja tradicionalnih stereotipa. Jelisaveta Blagojević otvorila je diskusiju drugih Noćnih razgovora osvrtom na važnost prilike koju Slobodna Zona pruža publici da gleda angažovane filmove posvećene LGBT temama.Iako su se učesnici Noćnih razgovora složili da će se bolji filmovi snimati kada tema istopolnog roditeljstva prestane da bude senzacija, film Gayby Baby ipak daje prostora za razbijanje društvenog tabua, kazala je novinarka Tamara Skrozza. “Deca imaju veće probleme sa spoljnim svetom, nego sa sopstvenom porodicom”, primetila je Skrozza.

Sociološkinja Marija Radoman istakla je da ovaj film redefiniše ideju biološkog roditeljstva i da su deca ta koja bi trebalo da odlučuju koje su granice normalnosti. Pozivajući se na citat iz filma, Marija Radoman rekla je da porodicu čine oni koji su nas odgajali. Odrastanje se u svakoj porodici odvija različito, bez obzira da li je reč o heterogenim ili homogenim zajednicama. Ono što može da se izdvoji kao distinktivno, jeste da su deca istopolnih roditelja često tolerantnija prema različitim tipovima seksualnosti, objasnila je Radoman. U poslednjih deset godina u našem društvu stepen homofobije opada, ipak pitanje istopolnog roditeljstva važan je test nivoa tolerancije.

TABU-TEME-SLOBODNE-ZONE2

Jedan od ovogodišnjih festivalskih favorita, vizuelno veoma prožimajuć film Dugme od sedefa,  rasprodat je u Dvorani Kulturnog centra, dok je za projekciju u Domu omladine danas od 20 časova ostao još veoma mali broj karata.

Share